Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dopisywanie spacji w plikach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
justdoit
Mam taki problem potrzebuje polecenia, które czyta ile zmienna ma znaków (coś jak count dla linijek) i takie, które wyświetli tyle pierwszych znaków jakiejś zmiennej ile będę chciał!

Jest to spowodowane tym, iż zapisuje nazwy obrazków w pliku txt (1 nazwa 1 linijka) i po odczycie zamiast np. "obrazek1.jpg" jest "obrazek1.jpg " i właśnie chcę się pozbyć tej spacji na końcu bo przy poleceniu getimagesize wychodzi mi przez to błąd.

Z góry dzięki za odpowiedźexclamation.gif
Tsiru
Jeżeli wczytujesz liste poprzez fukcje file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(), to za końcu masz jeszcze znak przejścia do następnej linii (enter po ludzku ;-) ), i on figuruje jako pozycja w tabeli. Ja bym rozwiał ten problem usuwając enter w każdej linijce tabeli.
dr_bonzo
Uzyj trim() na nazwie pliku
Jesli uzywasz to pamietaj ze file() pozostawia znaki konca wiersza na koncu kazdej linii.
justdoit
no tak ja wiem, ze to jest ten znak, ale nie moge sie go pozbyć ponieważ wtedy nie będzie mi zapisywał 1 nazwa = 1 linijka wiec trzeba wymyślić coś innego, no najlepszym rozwiazaniem bylo by gdybym mogł dać nową zmienną która by wyświetlata wszystkie znaki naszej nazwy za wyjatkiem ostatniej!

A trim() spisuje sie świetnie - wielkie dzięki!!!
dr_bonzo
Nie zmieniasz danych ktore bedziesz zapisywal, robidz to tylko tymczasowo na uzytek funkcji: getimagesize( trim( $dane[ $i ] ) ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.