Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zliczenie kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MorF
Witajcie,
Mam nastepujacy problem,
moja baza ma m.in taką tabelę o kolumnach
liga_id|nazwaucz|klasa|seria1|seria2|...|suma|

to służy do wpisywania wyników uzystkanych z 'ligi zadaniowej' w mojej szkole, ale mniejsza o to. kolejne 'serie' będą w przyszlości dodawane a odpowiednie kolumny wstawiane przez
  1. ALTER TABLE `liga_zadaniowa` ADD `seria2` VARCHAR(3) NOT NULL AFTER `seriaX`
gdzie X oznacza ostatnią serię.
Mam pytanie jak policzyć ile jest tych kolumn z seriami? tzn jaka jest ostatnia seria albo cos aby obliczyć ten X
dziekuję serdecznie
mhs
hmmm - może wykorzystaj zapytanie tego typu:

Kod
SHOW [FULL] COLUMNS FROM tbl_name [FROM db_name] [LIKE 'pattern']

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/show-columns.html
MorF
Jakos nie moge z tym poradzić tzn a upraszczająć wprawę jak z liczyć wszystkie kolumny tabeli?
lorix
Powinieneś lepiej pomyśleć nad lepszym sposobem zaprojektowania bazy, bo to co podałeś jest lekko mówiąc bez sensu.

Może zrobić słownik z seriami, uczniami, potem w tabeli liga dodać klucze obce do słowników. Jak dodajesz nową serie to zapisujesz do słownika i potem przy dodawaniu czegoś dla ucznia wpisujesz id_ucznia, id_serii i informacje o serii. Potem łatwo to podsumować i robić cokolwiek...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.