Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: session_start() i formularze w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
areekz
Mam problem z funkcja session_start(); Z tego co zauwazylem chyba wysylajac dane z formularza do innej strony, sesja nie jest podtrzymywana. Mam strony: index1.php, index2.php,index3.php . Na kazdej mam oczywiscie session_start();
I teraz wysylajac dane z formularza z index1.php do index2.php a nastepnie przechodzac za pomoca linku z index2.php na index3.php niby sesja jest poniewaz zadeklarowane zmienne w $_SESSION istnieja. Ale teraz naciskajac wstecz w IE 6.0 na stronie index3.php powracajac na index2.php otrzymuje blad odsiezania strony i standardowy wyglad w IE jaki sie dostaje jak np strona nie isnieje. Czy mozna cos zrobic zeby dzialalo to jak nalezy?questionmark.gif? Ja juz siedze nadtym troche i nie wiem co zrobic. W Operze dziala to normalnie. Dotyczy to tylko formularzy, poniewaz na samych linkach wszystko dziala jak nalezy.
revyag
A czy przekazujesz również sesję przez link ? np.
  1. <?php
  2. echo '<a href=\"index.php?\"'.SID.'\">link</a>';
  3. ?>
switch
Jak chcesz zrobić tak, aby móc cofnąć się krok wstecz to wykonaj to poprzez java script i klawisz cofnij. Wtedy nie wywali Cię z sesji. Prawidłowo powino Cię wywalić jak dasz Cofnij poprzez pasek IE. Opera nawet po wylogowaniu się pozwala na powrót do poprzedniej strony, ale pokazuje stan, który był przed wylogowanem się.Ale i tak kończy sesję. Wydaje mi się, że ze względów bezpieczeństwa lepiej jest to rozwiązane w IE i Firefoxie. Szczególnie możesz to odczuć w miejscach, gdzie z jednego kompa korzysta więcej osób. winksmiley.jpg Jak chcesz mieć możliwość powrotu do poprzedniej strony jeżeli dane są niepoprawnie wpisane, to użyj java script lub napisz skrypt, który spowoduje, że oglądającemu wyświetlą się wpisane dane w polach formularza, które przesłał a tylko puste bedzie te, gdzie wypełnił źle dane. Te rozwiązanie jest też dobre dla maniaków, którzy wyłączają wszystko co się da w przeglądarce oraz dla niewielu, którzy używają np przegladarki tekstowej w linuxie. Ja zależy Ci na jak największej ilości oglądających to wykonaj to na kilka sposobów. Różnorodność to podstawa.
areekz
Dzieki za informacje. Tylko teraz jakby ktos mi napisal jak mam ten kod w javie napisac bo akurat z tym jezykiem to ja mam zerowy kontakt. dry.gif . Mimo wszystko dziekuje za to info powyzej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.