Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chmody na Windowsie...?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Manfred
Witam!
Właśnie zainstalowałem sobie Apacha tak jak to jest TU napisane wszystko jest ok tylko wyskakuje mi coś takiego:
Kod
Warning: open(/tmp\sess_1ca75e285eafe54b23a01134662f5169, O_RDWR) failed: m (2) in Unknown on line 0

Warning: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0

z tego co mniej więcej wiem to jest z powodu braku nadanych chmodów. Niestety nie wiem jak je nadać dla odpowiednich plików i czy można to zrobić na Windowsie? Próbowałem już przez Total Commandera ale nie stety nie udało mi się sad.gif .
dr_bonzo
/tmp\sess_1ca75e285eafe54b23a01134662f5169
to jest nazwa pliku a w windzie takiej nie uswiadczysz

poszukaj gdzies w php.ini wpisu o sesjach z tym katalogiem jako wartosc '/tmp' i zmien na np: 'c:/www_tmp'
sobstel
nie masz utworzonego katalogu dla sesji. idz do katalogu gdzie jest zainstalowany serwer i utworz tam nowy katalog tmp, albo jak doradzil moj poprzednik zmienic w php.ini nazwe katalogu na isniejacy.
Guest
A możecie powiedzieć tak bardziej po ludzku(krok po kroku) bo ja jestem bardzo początkujący.
Damazy
Tak jak napisali Ci poprzednicy, nie znajdziesz na Windows ścieżki zaczynającej się od '/'. Znajdziesz zatem './tmp', '../tmp' lub po prostu 'c:\tmp', oczywiście jeśli istnieją :-), ale nic co zaczyna się po prostu od znaku '/'. W katalogi 'c:\windows' masz plik php.ini. Znajdź tam sobie parametr o nazwie session.save_path i podstaw jakąś istniejącą ścieżkę. Możesz tą linię poprzedzić średnikiem i wówczas pliki sesji będą lądowały w 'C:\WINDOWS\Temp', przynajmniej tak się dzieje u mnie.

Pozdrawiam.
Manfred
A mozecie powiedzieć jak nadać chmody plikom php, które mam na localhost bo wiem jak to zrobić na serwerze gdzie się trzyma strone(friko.pl, za.pl wiecie o co mi chodzi).Bardzo bym był wdzięczny
mario
chmod - zajrzyj do manuala
sobstel
w windowsie praktycznie musisz tylko uwazac zeby pliki nie byly "Tylko do odczytu". friko.pl czy za.pl stoja na linuxie i tam sie sprawa prawa wyglada inaczej.
Manfred
Cytat
w windowsie praktycznie musisz tylko uwazac zeby pliki nie byly "Tylko do odczytu"

No mam tak zrobione ale nadal nie działa..sad.gif a nie możecie jakoś krok po kkroku opisać jak nadać te Chmody, pliki php mam na Apach->localhost i jak teraz ustawić chmody?
mario
chmod - Dokonuje zmiany praw pliku podanego w parametrze nazwa_pliku na podane w prawa.

Pamiętaj, że parametr prawa nie jest automatycznie zastępowany wartością oktalną (ósemkową), więc łańcuchy (takie jak "g+w") nie będą poprawnie interpretowane. Aby zapewnić poprawność operacji musisz parametr prawa poprzedzić prefixem zero (0):

1. <?php
  2. chmod(&#092;"/somedir/somefile\", 755); // dziesiętnie; prawdopodobnie nieprawidłowo
  3. chmod(&#092;"/somedir/somefile\", \"u+rwx,go+rx\"); // łańcuch; nieprawidłowo
  4. chmod(&#092;"/somedir/somefile\", 0755); // ósemkowo; poprawna wartość dla praw
  5. ?>

Parametr prawa zawiera trzy cyfry w systemie ósemkowym określające prawa dostępu dla właściciela, grupy do której on należy oraz wszystkich innych. Jedna cyfra może zostać obliczona poprzez dodanie do siebie potrzebnych uprawnień. Cyfra 1 oznacza nadanie praw do wykonania, cyfra 2 oznacza, że plik będzie zapisywalny, cyfra 4 oznacza, że plik będzie można odczytać. Dodając te cyfry określamy potrzebne uprawnienia. Więcej o prawach w systemie Unix można przeczytać w 'man 1 chmod' i 'man 2 chmod'.
  1. <?php
  2. // Odczyt i zapis dla właściciela, żadnych praw dla innych
  3. chmod(&#092;"/katalog/plik\", 0600);
  4.  
  5. // Odczyt i zapis dla właściciela, odczyt dla wszystkich 
  6. chmod(&#092;"/katalog/plik\", 0644); 
  7.  
  8. // Wszystkie prawa dla właściciela, odczyt i wykonanie dla innych 
  9. chmod(&#092;"/katalog/plik\", 0755); 
  10.  
  11. // Wszystkie prawa dla właściciela, odczyt i wykonanie dla grupy właściciela 
  12. chmod(&#092;"/katalog/plik\", 0750); 
  13. ?>
Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki.

Jak pisałem wcześniej wystarczyło zajrzeć do manuala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.