Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie moge utworzyc bazy na serwerze :(
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
michal20
Witam, potrzebuję utworzyć bazę MySQL na serwerze, dokładniej chodzi mi o lycos. Wgrałem tam dwa pliki:

1.php
// tworzenie bazy

1. <?
  2.  
  3. $sql = mysql_connect (&#092;"members.lycos.co.uk\",\"moj_login\",\"moje_haslo\");
  4.  
  5. $z = mysql_query(&#092;"CREATE DATABASE test\");
  6. mysql_select_db(&#092;"test\"); 
  7.  
  8.  
  9. $zapytanie = &#092;"CREATE TABLE ludzie(id SMALLINT UNSIGNED NOT NULL, imie VARCHAR(8));\";
  10. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  11.  
  12. $z = mysql_query(&#092;"INSERT INTO ludzie values(1,'KOWALSKI')\");
  13.  
  14. ?>

2.php
// odczytanie danych

1. <?
  2.  
  3. $sql = mysql_connect (&#092;"members.lycos.co.uk\",\"moj_login\",\"moje_haslo\");
  4. mysql_select_db(&#092;"test\"); 
  5.  
  6. while ($pole = mysql_fetch_array ($wykonaj))
  7. {
  8. print(&#092;" <b>id:</b>$pole[0]<b>imie:</b> $pole[1]\");
  9. }
  10.  
  11. ?>

problem jest taki, że baza wogle nie chce się utworzyć :|, nie wiem czym jest to spowodowane, jak robie wszystko na moim komputerze na KrasnalServ wszystko jest ok. Może jednak coś robię źle, sam już nie wiem. Jak ktoś wie jak mi pomóc to będę wdzięczny.
dr_bonzo
Moze po prostu nie masz uprawnien do tworzenia nowych baz na tym serwerze.
michal20
też o tym sobie na początku pomyślałem, ale jak kiedyś instalowałem sobie forum phpBB to wystarczyło tylko przegrać pliki na serwer i odpalić instal.php jak dobrze pamiętam, później wystarczyło wpisać hosta,user'a i password no i można było kożystać

może ktoś wie co na to poradzić?
strife
Cytat(michal20 @ 2005-05-08 16:13:17)
też o tym sobie na początku pomyślałem, ale jak kiedyś instalowałem sobie forum phpBB to wystarczyło tylko przegrać pliki na serwer i odpalić instal.php jak dobrze pamiętam, później wystarczyło wpisać hosta,user'a i password no i można było kożystać

może ktoś wie co na to poradzić?

Ale przy instalacji phpBB trzeba podać:
Cytat(instalacja phpbb)
Server Bazy Danych / DSN: 
Nazwa Bazy Danych: 
Użytkownik Bazy Danych: 
Hasło Bazy Danych: 
Prefiks dla tabel w bazie danych:

Więc baza danych już wcześniej musi być utworzona. Może lycos ma jakiś panel za pomoca którego możesz to zrobić, (nie wiem nie używałem ich usług).
michal20
nie ma jakiegoś sposobu aby to zrobić samemu, bez bawienia się jakimiś panelami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.