Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczenie danych w trzech tablicach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spandor
Witam, mam 3 tablice wyciagniete z bazy, podzespol1, podzespol2 i podzespol3, ktore okreslaja wymiane 3 podzespolow w 1 urzadzeniu.
I teraz chce policzyc ile elementow np. id=1 znajduje sie w tych tablicach, tak aby wiedziec co np najczesciej sie psuje i z tym mam klopot :/

pozdrawiam
NuLL
Pokaż jak wyglądają te tablice oraz zmień temat na taki który jest bardziej po polsku.
spandor
Mam takie cos, co mi pobiera dane z kazdej kolumny, i wyswietla w osobnej tablicy. I jak mam zrobic aby sprawdzic w sumie danej rzeczy w tych 3 tablicach

1. <?php
  2.  
  3. print 'Podzespol - ile razy<br>';
  4. $result = mysql_query('SELECT podzespolID_1, Count(podzespolID_1) as Ile FROM serwis GROUP BY podzespolID_1');
  5. while ($dane = mysql_fetch_array($result) )
  6. {
  7. print($dane[&#092;"podzespolID_1\"].' '.$dane[\"Ile\"].'<br>');
  8. }
  9.  
  10. $result2 = mysql_query('SELECT podzespolID_2, Count(podzespolID_2) as Ile FROM serwis GROUP BY podzespolID_2');
  11. while ($dane2 = mysql_fetch_array($result2) )
  12. {
  13. print($dane2[&#092;"podzespolID_2\"].' '.$dane2[\"Ile\"].'<br>');
  14. }
  15.  
  16. $result3 = mysql_query('SELECT podzespolID_3, Count(podzespolID_3) as Ile FROM serwis GROUP BY podzespolID_3');
  17. while ($dane3 = mysql_fetch_array($result3) )
  18. {
  19. print($dane3[&#092;"podzespolID_3\"].' '.$dane3[\"Ile\"].'<br>');
  20. }
  21.  
  22. ?>
SongoQ
Troche masz strukture zle zorganizowana, bo nie powinienes zakladac 3 pol z tymi samymi rzeczami. Jesli chesz to wyciagnac w 1 zapytaniu to najprosciej jest chyba zastosowac 3 podselekty.
spandor
No moze, ale to chyba nie jest tak istotne, bo czy wtedy bede mial te wszystkie dane w jednej tablicy? A o to mi chodzi...
bigZbig
Nie rozumiem Twojego problemu. Pytania, ktore zadajesz do bazy danych zwracaja ci id podzespolow i liczbe okreslajaca ile razy dane id zostalo znalezione w tabeli. Chyba tego wlasnie chciales sie dowiedziec.

Natomiast jezeli chcesz to wszystko wrzucic do jednej tablicy to najprosciej zrobic tak
  1. <?php
  2.  
  3. $dane_laczne = array (
  4. 'podzespolID_1' => $dane[&#092;"Ile\"],
  5. 'podzespolID_2' => $dane2[&#092;"Ile\"],
  6. 'podzespolID_3' => $dane3[&#092;"Ile\"]
  7. );
  8. print'<pre>';print_r($dane_laczne);print'</pre>';
  9.  
  10. ?>

... tylko po co?
SongoQ
Mozesz tez tak jak pisalem wyzej 3 podselecty i masz wtedy w jednej tablicy zwroconych rekordow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.