Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka powinna być baza dla gazety
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
miedzna
zastanawiam sie nad zrobieniem gazety elektronicznej i oczywiście rozmyslam nad budową bazy. Gazetka się składa z 3 artykulów glównych i kilka zwykłych. Dodatkowo powinno być archiwum artykułów. Jedno wydanie gazetki zawiera około 10 artykułów w których są zdjęcia i czasem załączniki. Gazetak jest miesięcznikiem, czy ktoś może ma doświadczenie z czymś takim,na co zwrócić uwagę i w ogóle jak podejść do projektu bazy?

Dzięki i pozdrawiam,
Andrzej
SongoQ
Hm przedewszyskim relacje.
Napisz wiecej szczegolow co bedzie zawierac baza?? i Jak sobie to wyobrazasz. Moze ktos bedzie mial lepszy pomysl, nie licz ze ktos za Ciebie bazke zaprojektuje.
miedzna
Cytat(SongoQ @ 2005-06-21 12:23:45)
Hm przedewszyskim relacje.
Napisz wiecej szczegolow co bedzie zawierac baza?? i Jak sobie to wyobrazasz. Moze ktos bedzie mial lepszy pomysl, nie licz ze ktos za Ciebie bazke zaprojektuje.

Mniej więcej tak:
gazeta składa się z 3 artykułów głównych oraz 7 artykulów zwykłych. W każdym artykule glównym są teksty, czasem zdjęcie oraz czasem załączniki. Tak samo z artykułami zwykłymi.

widzę to mniej więcej tak:

Aktualny numer
Artykuł glówny 1
Artykuł glówny 2
Artykuł zwykły 1
Artykuł zwykły 2

Archiwum
Numer poprzedni 1
Artykuł glówny 1
Artykuł glówny 2
Artykuł zwykły 1
Artykuł zwykły 2

Numer poprzedni 2
Artykuł glówny 1
Artykuł glówny 2
Artykuł zwykły 1
Artykuł zwykły 2

Czyli tworzę wydanie aktualne, zakladam te wszystki artykuły, po miesiącu przenoszę całe wydanie aktualne do archiwum i tworze kolejne, chodzi mi tylko o pomysł na bazę, generalnie interesuje mnie mechanizm przenoszenia do archiwum, nie wiem jak do tego podejść...
nospor
jesli chodzi o przenoszenie do archiwum to można nadać status dla rekordu. i Wtedy np. 1 to aktualny a 2 to archiwum. przeniesienie do archiwum sprowadzi się do zmiany pola status na 2
miedzna
Cytat(nospor @ 2005-06-21 12:42:27)
jesli chodzi o przenoszenie do archiwum to można nadać status dla rekordu. i Wtedy np. 1 to aktualny a 2 to archiwum. przeniesienie do archiwum sprowadzi się do zmiany pola status na 2

No tak, ale jak przenieść całą zakładkę:

Numer poprzedni 1
Artykuł glówny 1
Artykuł glówny 2
Artykuł zwykły 1
Artykuł zwykły 2

zmieniam Numer poprzedni 1 wartośc na np. 1 i wędruje do archwiwum a co z pozostałymi podrtykułami?
Artykuł glówny 1
Artykuł glówny 2
Artykuł zwykły 1
Artykuł zwykły 2
nospor
No to masz np. tabele numer. Masz również tabelę artykuł w której trzymasz klucz obcy do tabeli numer, dzięki koremu wiesz do którego numeru należy dany artykuł.
Status masz tylko tabeli numer, gdyż jak numer przeniesiesz do archiwum to i autoamtycznie artykuly pójdą.
SongoQ
Ja mam jeszcze do dodania, po co tworzysz takie cos Artykuł glówny 1, Artykuł glówny 2 to jest nadmiarowosc.

Nie lepiej tabela gazeta i dodatkowa tabela artykul i te tabelki w relacji? wtedy mozesz n artykolow w danej gazecie zrobic + do tego z tymi archiwalnymi tak jak @nospor pisal.
nospor
@SongoQ i to miałem właśnie na myśli. Może źle to opisałem winksmiley.jpg
A jak chce mieć podział artykuŁów to może dorobić pole typ dla artykułu. I wtedy np. 1 - to główny, 2 - normalny, ...
SongoQ
Podobnie z zalacznikami i fotkami. Tylko bedzie gorzej z umieszczeniem w ktorym miejscu ma byc foto. Wtedy trzeba by jakos w polu tekstowym zaznaczac ze foto o takim id ma byc w tym miejscu, ale wszystko jest do zrobienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.