Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolory z popupa do formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
_Cartman
Chciałbym zrobic cos takiego, ze gdy klikniemy na link wybierz kolor czcionki, to zeby wyswietlil sie popup z kolorami, a gdy klikniemy na ktorys z nich, to popup zamknalby sie i dana wartosc pojawilaby sie w danym polu formularza. Czy ktos z was moze cos takiego robil lub wie jak to zrobic?
Mam jeszcze jeden problem, otoz mam <select> z roznymi wartosciami i dla kazdego <option> jest przypisane zdarzenie onClick. Problem w tym, ze po kliknieciu nic sie nie dzieje, ale tylko w IE - w FF działa. Czym to moze byc spowodowane?
Bardzo dziekuje za odpowiedź.
nospor
co do select to daj na zdarzenie onchange.

co do popupa. W popupapie po zrobieniiu tego co miales zrobic, odwolaj się do żadanego pola poprzez np. opener.document.getElementById('twojeidpola').value=....
_Cartman
nospor czy moglbys jakis banalny przykladzik smile.gif? a co do tego selecta to dac <select onchange> ale co dalej?
nospor
<select onchange="twojezdarzenie" ...> i już dla option nie dajesz żadnego zdarzenia
a jesli chcesz wiedziec na jakąopcję kliknięta to jesli to nie jest select multiple to wystarczy pobrac "selectedIndex" tewgo selecta. Pod tą wartością masz index zaznaczonej opcji (numerowane od 0).

twoj popup:
  1. <input type="checkbox" name="color" onchange="javascript:opener.document.getElementById('twojeidpola').value='fajnykolor'" />
_Cartman
Ale ja mam np 10 pol w select i nie wiem jak zrobic zeby w zaleznosci od wybranej opcji pojawil sie stosowny napis w formie
crash
Tu masz pierwszego gotowca http://crash.gaa.pl/poptest.php (źródło: http://crash.gaa.pl/poptest.php.txt). A co do selecta to radzę używać jednego onchange a nie onclick na każdą opcję...
nospor
no to przecież napisalem że do zaznaczonej wartości dobierzesz się poprzez selectedIndex. Czytaj uważniej exclamation.gif!
_Cartman
dobra, mam juz i wrzuca mi do forma, ale wartosc wlasnie od 0, a ja potrzebuje zeby wrzucilo value opcji
nospor
mając index opcji możesz dobrać się do opcji. Trochę wlasnej inicjatywy tongue.gif

1. var select;//obiekt twojego selecta
  2. var selInd = select.selectedIndex;
  3. alert(select.options[selInd].value);
_Cartman
  1. var select;//obiekt twojego selecta
  2. var selInd = select.selectedIndex;
  3. alert(select.options[selInd].value);
  4. </script>
  5. <select name=\"color\" onChange=\"javascript:squad.tresc.value += select.options[selInd].value;\">

taki kod nie chadza sad.gif i nie mam pojecia co z nim jest nie tak
nospor
no tak. myslalem ze jest w miare to czytelnie napisane. no ale nic. za var select miales wstawic obiekt swojego selecta, czyli np:
var select = document.getElementById('id twojego selecta');
//....

lub możesz zrobić tak:

1. <select name="jakiesname" onchange="changeSelect(this);">
  2. //.....

i funkcja js changeSelect:
  1. function changeSelect(select)
  2. {
  3. var selInd = select.selectedIndex;
  4. alert(select.options[selInd].value);
  5. //a tutaj se przypisujesz reszte tekstu jak chciales
  6. }

teraz dziala?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.