Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <select>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Dex1987
Witam,

jak zrobicaby w polu select byl standardowo pokazywany jakis option ale nie pierwszy. Powiedzmymam woption 1 2 3 4 5 i chce zeby pokazywalo 3.

Pozdrawam, narazie.
dag
  1. <option selected="selected">

Jednak jest pewien kłopot. W IE wyświetla się poprawnie pierwszy ale np. w Firefox już nie.
sobstel
selected="selected"

Cytat
Atrybut definiuje element listy jako wybrany. Można nim wstępnie wybrać wartości listy zamiast korzystać z pierwszego elementu listy, jak to ma miejsce domyślnie.

Cytat
W IE wyświetla się poprawnie pierwszy ale np. w Firefox już nie.

questionmark.gif? nigdy nie spotkałem się z takim problemem...
Dex1987
wlasnie czytalem o tym niedawno. bylo w jakism temacie ale uzywam ff i nie zadzialalo, a na ie juz nie probowalem.

dzieki, pozdrawiam.
xamil
Cytat
selected="selected"

questionmark.gif

Nie prościej i poprawniej "<OPTION SELECTED></OPTION>"

Skąd wy to wogóle wzieliście?

No chyba, że źle zrozumiałem i chodzi o coś zupełnie innego.
revyag
Cytat(xamil @ 2005-07-04 12:15:18)
Nie prościej i poprawniej "<OPTION SELECTED></OPTION>"

Skąd wy to wogóle wzieliście?

Nie. Zgodnie ze specyfikacją tylko zapis selected="selected" jest poprawny.
xamil
No to może ale co by nie było zapis który ja proponuje działa pod wszytkimi przeglądarkami;) Nie spotkałem sie jeszcze z wyżej wymienionym problemem.
sobstel
Cytat(xamil @ 2005-07-04 12:58:21)
No to może ale co by nie było zapis który ja proponuje działa pod wszytkimi przeglądarkami;) Nie spotkałem sie jeszcze z wyżej wymienionym problemem.

przglądarki potrafią byc bardzo tolerancyjne. z tego co mi wiadomo samo "selected" jest dopuszczalne w HTML 4, natomiast nie jest juz w XHTMLu Strict
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.