Zrobiłem sobie skrypt, który spisuje do SQL-a zawartość bazy. Jednak nie uwzględnia on tego, że pewne pola mogą być typu serial i przy uaktualnieniu bazy z tego pliku SQL zapisywane jest wszystko bezpośrednio poprzez odczytane wartości (serial jest wpisywany bezpośrednio pomijając mechanizmy bazy, które mogą - i chyba powinny - same go wpisywać).
CREATE TABLE biblia ( id serial, ksiega int, rozdzial int, wod int, wdo int, tresc text, PRIMARY KEY (id) );
Wydaje mi się, iz właśnie dlatego jest błąd, gdy próbuję dodać już rekord tak, jak powinno się go dodawać. Wnioskuję, że po uaktualnieniu bazy powyższym plikiem SQL, w bazie nie ma zapisanej ostatniej wartości sekwencji i dlatego wyskakuje mi błąd:
Cytat
Warning: pg_query(): Query failed: ERROR: duplicate key violates unique constraint "biblia_pkey" in /var/www/localhost/htdocs/www/admin.php on line 97
Jeśli to powyżej jest prawdą (co napisałem), to chciałbym zapytać, jak eksportuje się całą bazę tak, aby wszystkie mechanizmy bazy były zachowane :?: