lisek
11.06.2003, 12:56:33
Witam wszystkich serdecznie!
Mam problem z uruchomieniem MYSQL, a mianowicie zainstalowałam tą bazę danych (mając wcześniej już zainstalowany php i Apache) a następnie utworzyłam plik my.ini zawierający następujące dane: ([mysql] basedir=C:/SerwerWWW/mysql/ datadir=C:/SerwerWWW/mysql/data/
skip-innodb) pod katalogiem WINDOWS a używam WINDOWS XP. Następnie uruchomiłam DOS'a i wpisałam cd serwer~1mysqlbin weszłam do katalogu z MYSQL-em ale gdy następnie wpisałam mysql wyświetliło mi się pare opcji i parametrów uruchamiania programu z notką: unrecogized option '--basedir=C:/SerwerWWW/mysql a przecież to właśnie tam mam zainstalowaną tą bazę danych, po tym wszystkim następuje powrót do cd serwer~1mysqlbin i nic dalej nie mogę zrobić. Bardzo proszę o pomoc bo w przeciwnym razie wogóle nie ruszę z nauką tego programu. [/b]
DeyV
11.06.2003, 12:59:20
zamiast kombinować, zkorzystaj z gotowego pakietu, typu krasnal, lub Foxserwer (chyba tak sie nazywa), który zainstalue Ci wszystko razem, i pozwoli na uruchomienie bazy danych jednuym kliknięciem.
lisek
11.06.2003, 13:07:32
Kombinowałam już z Apachem zajeło mi to dużo czasu aby go dobrze skonfigurować i w końcu zaczął działać, później to samo z php wydaje mi się, ze i tym razem jest jakiś kruczek coś zupełnie małego aby i MYSQL działał poprawnie i jeśli dzisiaj tego sama nie wymyśle albo mi nikt nie podpowie to faktycznie zainstaluję wszystko razem.
DeyV
11.06.2003, 13:11:52
No to spróbuj jeszcze to;)
W pakiecie z MysQL masz niewątpliwie programik WinMySQLaAdmin (w folderze bin). Program ten powinien pomóc Ci w wygenerowaniu poprawnego pliku my.ini
lisek
11.06.2003, 14:53:09
Nie bardzo wiem na co mam zwrócić uwagę w tym programiku-dużo danych.
DeyV
11.06.2003, 15:07:32
zakładka My.ini setup
Najważniejsze ustawienie: base dir. Wybierasz folder, i zapisujesz - save modyfication.
Następnie PK -> win X -> register?? modules i start modules
lisek
12.06.2003, 08:22:38
Dzięki za podpowiedź, udało się nareszcie ją uruchomić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.