Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co oznacza ten błąd ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Legro
Cytat
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in
i tutaj jest podana ścieżka i numer linii... Chciałbym postarać się to sam naprawić dlatego nie podaje kodu (ew. podam jak nie będę sam wiedział).. Tak więc proszę o wyjaśnienie mi smile.gif
FiDO
To znaczy, ze argument ktory podales do tej funkcji nie jest poprawnym zasobem.. w skrocie mowiac, pobranie danych nie udalo sie... prawdopodobne przyczyny to... a no tak.. chciales sam winksmiley.jpg
Legro
A jednak nie :/ Jak wchodzę do pliku przez plik.php?id=1 to nie wywala tego błędu. A jak wchodze przez plik.php to błąd wywala..

FiDo pomóż :DDDDDDDD
BuLi
Daj przed mysql_fetch_array @. Powinno tego błędu nie wyświetlać, i działać powinno winksmiley.jpg
FiDO
Pokaz kod to pomyslimy.. w ciemno to strzelam, ze wykorzystujesz ten paramter 'id' z GET'a w zapytaniu, wiec kiedy go nie podasz to zapytanie ma blad.
Najlatwiej sie przekonac poprzed wywolanie zapytania mniej wiecej w taki sposob:
  1. <?php
  2.  
  3. $res = mysql_query($query) or die( mysql_error() );
  4.  
  5. ?>

Pokaze Ci wtedy blad i juz latwiej dojsc do przyczyny.
Legro
BuLi - dzięki działa całość a błędu nie ma biggrin.gif

FiDO - twój sposób też sprawdzę biggrin.gif
FiDO
W ten sposob ukryles tylko objawy bledu.. lepiej jednak zniwelowac przyczyny.
Usuwanie objawow zamiast przyczyn kiedys moze wyjsc Ci bokiem ;]
Legro
Zrobiłem tak i mi komunikat wyskakuje:

Cytat
Something is wrong in your syntax obok '' w linii 1

A ja w linii 1 mam <?php biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
FiDO
To chodzi o 1 linie w zapytaniu smile.gif
Najlepiej wyswietl sobie zapytanie przed jego wykonaniem to blad powinien rzucic sie w oczy. Uwazaj tylko, zeby Ci ich nie wybil winksmiley.jpg
Legro
Jak wstawiam przed zapytaniem
  1. <?php
  2. echo $zapytanie;
  3.  
  4. ?>

To nie wyświetla.

A moje zapytanie jest takie :

1. <?php
  2.  
  3. $zapytanie = (&#092;" SELECT * FROM artykuly WHERE id = \".$gId);
  4. $res = mysql_query ($zapytanie) or die (mysql_error() );
  5.  
  6. ?>

sadsmiley02.gif
ikioloak
Po co te nawiasy? Co one wg ciebie oznaczaja?
  1. <?php
  2.  
  3. $zapytanie = &#092;" SELECT * FROM artykuly WHERE id = \".$gId;
  4. $res = mysql_query ($zapytanie) or die (mysql_error() );
  5.  
  6. ?>

Przebrnij przez jakis kurs php+MySQL to nie bedziesz mial takich problemow
Legro
jak daje bez nawiasów to wywala mi błąd. zpstanę przy propozycji BuLi.. jak cos nie bedzie dzialac to zapytam biggrin.gif
ikioloak
To jest tak: blad wywala ci w mysql_fetch_array() bo mysql_query() nie zwraca wierszy. Nie zwraca wierszy bo:
1. nie ma takich pozycji o jakie prosi select
2. jest blad w zapytaniu. Zeby sprawdzic czy blad jest w zapytaniu to ZAWSZE przy mysql_query() rob or die(mysql_error()). Jesli jest jakis error to najlepiej przed mysql_query() zrobic print $zapytanie - sam wtedy zobaczysz co jest nie tak.
Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.