Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Design strony a PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zBEw
witam,
mam pytanie, które większości z Was wyda się śmieszne, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi, chodzi mi o to, czy cały design strony, tzn. rozmieszczenie grafiki, np. logo, buttony, banery, animki flasha itp., są umieszczane np. w polach tabelki przy pomocy standardowego kodu html, a dopiero cała reszta, czyli wszelkiego rodzaju skrypty, zawartość tekstowa, itp. jest generowana przy pomocy php, przepraszam za pytanie, ale nigdy nie miałem do czynienia z php, wszystko co ewentualnie tworzyłem opierało się na czystym html'u i ewentualnie javascipt'ie
hmmm
jezeli elementy sa stale, to znaczy pojawiaja sie na kazdej z podstron i stronie glownej, wowczas zostawiasz je jak byly. czyli tabelki, gify i takie tam. natomiast tam, gdzie tresc sie zmienia w zaleznosci od podstorny, to w to miejsce includujesz odpowiednie pliki z trescia.
zBEw
dzięki za odpowiedź, czyli cała statyczna treść łącznie z grafiką pozostaje w standardowym kodzie html, a tylko elementy dynamicznie generowane mają być zapisane poprzez php, ale co jeśli chcę wstawić w generowaną treść jakąkolwiek grafikę, typu zdjęcia lub nagłówki podstron stron w postaci graficznej, a nawet jakąś animację flash'a, doczytałem się, że php standardowo obsługuje i nie ma problemu z plikami graficznymi w formacie gif, a co z pozostałymi?

sorki, że męczę tak ten temat, ale jeśli np. ktoś chce stronkę statyczną, ewentualnie chciałby aby na niej pojawiały się jedynie nowe news'y, które mógłby sam dopisywać to czy jest sens pisać kod w php, czy oprzeć się na html'u i ewentualnie wspomóc się javascript'em?
hmmm
dla mnie dopisywanie newsow recznie nie ma sensu i w ogole jest beznadziejne. wole pomeczyc sie z php i sprobowac cos stworzyc samemu, ewentualnie przy czyjejs pomocy.

odnosnie tresci strony, to skrypty php mozesz umieszczac w dowolnych miejscach. mam na mysli to, ze mozesz zmieniac naglowek (<title>naglowek</title>) strony w zaleznosci od jakiejs wartosci rownie dobrze jak tresc. tak samo mozesz losowo badz w zaleznosci od przesylanej wartosci wstawiac jakies elementy graficzne - pliki *.jpg, *.gif, animacje flash'a i inne.
zBEw
ok, dzięki @hmmm, czyli php może wygenerować również zawartość "graficzną" strony, rozumiem, że jak dobrze poszukam to znajdę odpowiednie komendy i przykłady skryptów, jeszcze raz dzięki

temat zamknięty

biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.