Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div in div
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
toth
[COLOR=blue]witam,
chcialbym sie dowiedziec czy takie rozwiazanie jest mozliwe, mianowicie:

mam div'a o szerowkosci powiedzmy 600px i chcialbym wewnatrz tego diva
umiescic kolejnego diva a nawet 3 divy ktore beda pozycjonowane absolutnie poniewaz zalezy mi na tym aby zachodzily na siebie. I oczywiscie mozna to zrobic jednak trzeba recznie ustawiac wysokosc div'a rodzica. Moje pytanie brzmi czy jest mozliwoc aby wysokosc głownego div'a byla uzalezniona od wysokosci div'ow wypozycjonowanych absolutnie wewnatrz?

a moze jest jekis inny sposób?

pozdr
toth
xarr
Elementu, ktory pozycjonujemy absolutnie, mozna powiedziec, nie interesuje to, co deklarowales wczesniej, czyli marginesy, wypelnienia, itd. Także to co nastepuje po nim nie uwzglednia elementu wypozycjonowanego absolutnie. Masz wartosci, ktorymi ukladasz ten element (top,right,bottom,left) i jest on jakby wyjety ze struktury dokumentu, wiec odpowiadajac na twoje pierwsze pytanko: nie nie mozna.

@ad2: jest wiele opcji, byly one opisywane na tym forum np: uzywajac float.

Wiecej znajdziesz: W3C - Visual formatting model
revyag
@xarr no nie do końca tak jest. Jeśli pozycjonujesz absolutnie jakiś element np.diva, i wewnątrz niego pozycjonujesz absolutnie kolejny element, to bedzie to robione względem tego pierwszego elementu, a nie względem głównego kontenera czyli body.
Tak więc zależność od struktury dokumentu jakaś tam jest snitch.gif
xarr
No w sumie masz racje smile.gif
Blok nadrzedny, generalnie musi byc pozycjonowany (nie tylko absolutnie), aby wewnetrzny liczyl od krawedzi nadrzednego. Tyle, ze to i tak nie zmienia nic w kontekscie problemu autora.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.