Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail() czy autoryzacja przez SMTP ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_bart
Witam. smile.gif

Pytanie mam takie.
Tworze serwis, w którym użytkownik ma możliwość zarejestrowania swojego konta.

Czy wysłanie potwierdzenia zalożenia konta lub przypomnienie hasła,
powinno się realizować przy użyciu zwykłej funkcji mail(), czy też inną metodą z autoryzacją SMTP.

Moje pytanie wynika z obawy, czy emaile wysyłana przez mail() nie są często rozpoznawane jako SPAM, i czy nie będą zatrzymywane przez filtry
albo "wrzucane" do katalogu NIECHCIANE w programach takich jak Thunderbird.

Pozdrawiam.
tiraeth
Witam,

jeżeli do wiadomości wysłanej przez funkcję mail" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() dołączysz odpowiednie nagłówki świadczące o pochodzeniu wiadomości to nie powinno dojść do uznania jej jako SPAM.

Jeżeli Twój serwer obsługuje wysyłanie maili poprzez ww. funkcję to dlaczego z niej nie skorzystać?
Marusz
Wszystko zalezy od administratora serwera. Jesli wymusza on na uzytkownikach stosowanie autoryzacji SMTP (pochwalam), to funkcja mail() z tego co mi wiadomo, sobie z tym nie poradzi. Polecam zainteresowac sie ta klasa: http://phpmailer.sourceforge.net Bardzo fajna i wygodna w uzyciu.
Spirit86
Cytat(tiraeth @ 2005-08-21 11:11:02)
dołączysz odpowiednie nagłówki świadczące o pochodzeniu wiadomości to nie powinno dojść do uznania jej jako SPAM.

odpowiednie, czyli jakie? Pisz, tak, aby można to było od razu wykorzystać winksmiley.jpg
latet
Z moich doświadczeń wynika, że z tym rozpoznawaniem maili wysłanych funkcją mail() jako spam nie jest tak źle, jeśli są to maile plain-text. Problemy zaczynają się, jesli chce się to wysyłać jako HTML.

latet
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.