Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja w trybie edytora wizualnego
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
invx
kiedys pamietam byl taki temat na forum ... ale nie wiem czy ktos go usunal czy nie moge go znalezc.

a mianowicie chodzi mi o pisanie np. postu, ale nie zeby uzywac BBcode'u. A zeby wszelkie zmiany jak np. kolor tekstu. wielkosc, byly wprowadzane na biezaco i uzytkownik zeby widzil to tak jak np. w Wordzie. A potem zebym mogl to zapisac do bazy, i wyswietlic biggrin.gif
Yashin
FCKeditor
eS...
http://tinymce.moxiecode.com

polecam smile.gif
mike
Miałem okazję używać obu podanych powyżej ( FCKEditor, TinyMCE) przy wielu projektach. I muszę przyznać że FCK bije na głowę MCE.
- większa skalowalność i możliwość modyfikacji;
- prostszy w użyciu;
- tańszy, ponieważ wiele funkcji dostępnych w MCE jako płatne pluginy są w FCK zupełnie darmowe;

...ale Uwaga exclamation.gif!
Czasem FCK ma problemy ze znakiem ' (apostrof) oraz znakami końca linii. Zdarza mu się nie połapać przy tekście wstawianym z Worda.

Co do Worda to MCE też czasem blednie.

IMO są to dwa najlepsze i bezkonkurencyjne WYSIWYG'i na rynku.
mihow
A gdzie go mogę kupić?
Tworzę własny system zarządzania treścią, który będę sprzedawał i chciałem zaimplementować taki edytor do mojego systemu...

Michał
mike
Cytat(mihow @ 2005-09-20 07:59:28)
A gdzie go mogę kupić?

No przecież powyżej dostałeś linki:
TinyMCE
FCKEditor (jest darmowy)

Zajrzyj na podane strony i się dowiedz u źródła.
revyag
Te edytory nie są do kupienia snitch.gif
Możesz w umowie napisać że sprzedajesz system, ale edytor nie jest wliczany do ceny aplikacji. Bo nie możesz go sprzedawać.
Jeśli koniecznie chcesz wydawać pieniądze to:
klik
mihow
Cytat(revyag @ 2005-09-20 07:16:33)
Te edytory nie są do kupienia snitch.gif
Możesz w umowie napisać że sprzedajesz system, ale edytor nie jest wliczany do ceny aplikacji. Bo nie możesz go sprzedawać.
Jeśli koniecznie chcesz wydawać pieniądze to:
klik

Nie chodzi mi o wydawanie pieniędzy bo mam ich za dużo, tylko o to, że potrzebuję w pełni legalnego oprogramowania do dystrybucji z systemem.

Dzięki za linka.
Właśnie tam wchodzę i sprawdzam...
Pozdrawiam
MakS
Cytat(mike_mech @ 2005-09-10 23:14:40)
Czasem FCK ma problemy ze znakiem ' (apostrof) oraz znakami końca linii.

Witam, wlasnie zaczalem uzywac FCK i na samym poczatku mam problemy z koncem lini, poprostu chcialem uzyc FCK do tworzenia nowych stron i przy tworzeniu wszystko jest ok, problem zaczyna sie jak chce jakas strone wyedytowac bo jak wstawiam tresc strony do value to wywala mi w ie blad ze zle jest zamknieta linia, pozostale przegladarki nie wyswietlaja edytora.

Moglbys mi powiedziec jak sobie z tym poradzic?

Dzieki.
mike
Cytat(MakS @ 2005-09-27 16:39:21)
Moglbys mi powiedziec jak sobie z tym poradzic?

Filtruj dane, które chcesz umieścić w oknie edyotra na okoliczność wystapienia problematycznych dla niego znaków.
Ja mam prostą funkcję:
  1. <?php
  2.  
  3. function fixFCK( $strText )
  4. {
  5. $arrInput = array( "'", "rn", "n", "r" );
  6. $arrOutput = array( ''', '<br />', '<br />', '<br />' );
  7. return str_replace( $arrInput, $arrOutput, $strText );
  8. }
  9.  
  10. $text = "to jest jakiś tekst z ' apostrofem ' i do tego ma znak końca linii n ";
  11.  
  12. $text = fixFCK( $text ); // teraz ta zmienna nadaje się do wstawienia do FCK
  13.  
  14. ?>
MakS
Wielkie dzieki, dzisiaj po przyjsciu z pracy sproboje smile.gif
invx
mialem teraz troche czasu zapoznalem sie z edytorami ...
i sa na moje potrzeby zbyt rozbudowane ...
mi potrzeba tylko wielkosc czcionki kolory, U I B, ew. jakas lista wypunktowana, czy kod.

znacie inne mniejsze projekty questionmark.gif takie cos proste ? co by nawet mozna bylo na swoje potrzeby przerobic. ? moze ktos z Was cos takiego sam pisal ?
revyag
To widocznie słabo się zapoznałeś snitch.gif Bo np. konfiguracja tinyMCE polega na ustalaniu co będzie widoczne. Więc może sobie go skonfigurować tak, że będzie np. tylko podkreślnie, pogrubienie, czcionki i lista snitch.gif
darecki
kiedys sie bawilem w pisanie czegos takiego zajrzy na moja stronke mozesz dowolnie sie tym bawic i edytowac kod jednak zaznaczam ze skrypty moga miec bledy (brak czasu na dopieszczenie tego)
php programmer
przeniosłem swoje pytanie gdzie indziej
Sabistik
Witam.
Ostatnio tez sie interesuje WYSIWYG`ami, ale mam jeden problem.
Mianowicie ani FCKeditor ani TinyMCE nie dziala na Operze..
Nie wyswietla zadnych toolbar`ow, sama textaree z niesformatowanym textem.
Uzywa ktos Opery i ma podobne objawy? Bo nie wiem czy to wina Opery czy jakies mojej konfiguracji. na IE i FF edytory dzialaja poprawnie.

Pozdrawiam.
revyag
W chwili obecnej nie ma chyba edytora działającego na operze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.