Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rotator Bannerów...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Forgoot
Przepraszam za drugi temat, ale potrzebuje szybkiej pomocy.....
Chciałbym wiedzieć jak stworzyć prosty kod rotatora bannerów. Posiadam 4 bannery o jednakowych rozmiarach ale o różnych nazwach:

- zima.jpg
- wiosna.jpg
- lato.jpg
- jesien.jpg

I chciałbym aby bannery zmieniały się wraz z kalendarzowymi porami roku np:
- zima – od 22 grudnia do dnia 21 marca - widnieje banner o nazwie zima.jpg
- wiosna – od 21 marca do dnia 22 czerwca - widnieje banner o nazwie wiosna.jpg
- lato – od 22 czerwca do dnia 23 września - widnieje banner o nazwie lato.jpg
- jesień – od 23 września do dnia 22 grudnia - widnieje banner o nazwie jesien.jpg

Myślę, że wiecie o co mi chodzi snitch.gif . Proszę o pomoc ewentualnie wskazówki jak to wykonać...
nospor
tu masz podobny temat. se dostosuj
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30708&hl=zima
Forgoot
  1. <?php
  2.  
  3. $miesiac=date(n);
  4.  
  5. if ($miesiac >=&& $miesiac<=5) $pora="wiosna";
  6. elseif ($miesiac >=&& $miesiac<=8) $pora="lato";
  7. elseif ($miesiac >=&& $miesiac<=11) $pora="jesien";
  8. else echo "zima";
  9.  
  10. $images='images_'.$pora;
  11.  
  12. ?>

W twoim kodzie są podane tylko miesiące a ja potrzebuje też określonego dnia w którym będzie się zmieniał (w moim przypadku) banner. Mam dodać dodatkowe zmienne w ktorych zdefiniuję dni?
Przeraszam, ale dopiero się uczę... dry.gif
nospor
Tak, wiem, że tam są tylko miesiące. Dlatego napisałem:
Cytat
se dostosuj

Tak, pobierz dzień:
$dzien=(int)date('d');

i dorób w ifach jeszcze warunke na dni
Mamber
nospor czy moglbys podac kod z dniami, bo ja tez czegos takiego potrzebuje jak 4goot, czyli dokladnych dat ale niewiem jak to zrobic...

To zapytaj 4goot, może zrobił. Wystarczy dodać jeszcze warunki na dni. Trochę samodzielności
----
nospor
ona_15
Cytat
To zapytaj 4goot, może zrobił. Wystarczy dodać jeszcze warunki na dni. Trochę samodzielności
----
nospor

Pisałam do niego, ale nie odpowiada na PW, ja też potrzebuje takiego skryptu z warunkami na dni, a jestem zielona w php.....
nospor
Ech, jestem jak mój były dziekan - czuły na łzy kobiece smile.gif

1. <?php
  2. $miesiac=date('n');
  3. $dzien = (int)date('d');
  4.  
  5. if (($miesiac == 3 && $dzien >= 20) || $miesiac == 4 || $miesiac == 5 || ($miesiac == 6 && $dzien < 21)) $pora="wiosna";
  6. elseif (($miesiac == 6 && $dzien >= 21) || $miesiac == 7 || $miesiac == 8 || ($miesiac == 9 && $dzien < 22)) $pora="lato";
  7. elseif (($miesiac == 9 && $dzien >= 22) || $miesiac == 10 || $miesiac == 11 || ($miesiac == 12 && $dzien < 21)) $pora="jesien";
  8. else $pora="zima";
  9.  
  10. echo $pora;
  11.  
  12. ?>

Znając życie znajdzie się ktoś kto to zrobi lepiej i krócej smile.gif (ja to pisałem na szybko)
piratt
Rozwiazanie duzo krotsze, chodz malo eleganckie to mnozenie miesiaca * 100 i dodawanie dni. Wtedy sie tworza konkretne przedzialy na pory roku typu 621-921(czy cos kolo tego, kto by tam pamietal kiedy to sie dokladnie zmienia:P) lato itd. 4 ify i po sprawie;)

Pozdrawiam
Michał
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.