Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacja na plikach txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Apo
Witam
Mam takie pytanie.
Na jakiej zasadzie działa np w systemach newsów ich edycja i usuwanie. CHodzi mi tu o pliki tekstowe gdzie każdy news jest zapisany w nowej linii np:
nick<>data<>tresc\n
Czy może ktoś to bardziej wytłumaczyć i dać jakiś przykład
please
Diablos
Usuwanie = nadpisywanie lini niczym ;p Czyli zapisujesz do podanej lini pusty wiersz.
Edycja, nadpisywanie wiersza, stary sie ususwa, na jego miejsce wchdozi nowy ;p
Apo
tak tylko że jak coś nadpiesz pustą linią to chyba ona potem zostanie nie :?:
A co do edycji to np są w panelu ladmina wylistowane wszystki newsy:
<checkbox>news
<checkbox>news
<checkbox>news
itI teraz sobe zaznaczam dany news i np daje button edytuj. No i news wyskakuje mi w textarea i zmieniam treść i daje zapisz i nie wiem co dalej np jak nadpisać odpowiedni wiersz w pliku. Jeśli byście mogli dać swoje przykłady jak to rozwoązaliście to byłbym wdzięczny
Adamdo
Tu się nie daje próśb o napisanie gotowca!!!

----edit----
Tego typu uwagi i komentarze proszę zostawić osobom zajmującym się opieką i moderacją na forum.
Jeżeli nie masz nic więcej do dodania w wątku prosze nie pisać takich postów.
Ponieważ będą one traktowane jako nabijanie postów i karane ostrzeżeniam. Pomimo tego że masz rację, nie ma gotowców.
~mike_mech
Apo
Nie prosze o rzadnego gotowca exclamation.gif! Bo właśnie zatrzymałem się na tego typu problenmie i nie wiem jak takie coś rozwiązać sad.gif
nospor
wczytujesz plik do tablicy (file). Każdy index tej tablicy to koljeny news, przy zalozeniu, ze news znajdą się w jednej linijce.
kasowanie - usuwasz dany index tablicy
edycja - edytujesz daną wartośc w danym indexie tablicy.

Teraz cała zmieniona tablicę zapisujesz spowrotem do tego samego pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.