Witam,
Powierzono mi duże zadanie i muszę się dobrze namyślic i poradzić mądrzejszych, zanim się za to zabiorę, bo na razie nie wiem z której strony to w ogóle ugryźć...
Jest sobie pewna strona www, zrobiona bardzo tradycyjnie. Jest ok. 1000 artykulów, ale każdy to oddzielny plik html, choć z rozszerzeniem .php. Pliki dostępne są jawnie, dla wszystkich. Jest też folder PDF/ a wnim pdf-y, również dostepne jawnie. Na większości stron html są sztywne linki do konkretnych plików pdf w folderze pdf.
No i teraz ja mam za zadanie przerobić to wszyskto tak, aby większość materiałów przestała być dostępna za darmo. Czyli muszę:
1) zabezpieczyć jakoś materiały przed wolnym dostępem
2) zrobić system logowania
3) zrobić płatności SMS
Na razie chciałbym się skupić tylko na pkt. 1) i prosić o poradę na tem temat.
Czy muszę zmieniać ścieżki plików, ktore obecnie są dostępne jawnie?
Weźmy np. folder pdf/ z plikami .pdf.
Mam możliwosc założenia serwerowego hasla na folder... ale czy wtedy do takiego folderu można się dobrać z piomu .php i "podać" plik zalogowanemu uzytkownikowi?
Jaki są inne możliwości...?
No i jeszcze jedno - jak zrobić, aby płatne zasoby były jednak normalnie indeksowane przez wyszukiwarki typu Google? Badać ciąg "user-agent" i stosować klasyczny cloaking? Ponoć za to można zostać przez Google surowo ukaranym. A może z założenia płatne teksty nie powinny być indeksowane? Ale wtedy nikt już na naszą stronę nie trafi (obecnie 99% wejść pochodzi prosto z wyszukiwarek).
Tak czy inaczej, czeka mnie ogromna praca (choćby wykoszenie sztywnych linków z tysiąca plików), więc proszę o naprowadzenie na właściwe tory - jak to zrobić możliwie najmniejszym wysiłkiem, a z sensem?
Wielkie dzięki,
latet