Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zabezpieczyć dostęp do zasobów?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
latet
Witam,

Powierzono mi duże zadanie i muszę się dobrze namyślic i poradzić mądrzejszych, zanim się za to zabiorę, bo na razie nie wiem z której strony to w ogóle ugryźć...

Jest sobie pewna strona www, zrobiona bardzo tradycyjnie. Jest ok. 1000 artykulów, ale każdy to oddzielny plik html, choć z rozszerzeniem .php. Pliki dostępne są jawnie, dla wszystkich. Jest też folder PDF/ a wnim pdf-y, również dostepne jawnie. Na większości stron html są sztywne linki do konkretnych plików pdf w folderze pdf.

No i teraz ja mam za zadanie przerobić to wszyskto tak, aby większość materiałów przestała być dostępna za darmo. Czyli muszę:

1) zabezpieczyć jakoś materiały przed wolnym dostępem
2) zrobić system logowania
3) zrobić płatności SMS

Na razie chciałbym się skupić tylko na pkt. 1) i prosić o poradę na tem temat.

Czy muszę zmieniać ścieżki plików, ktore obecnie są dostępne jawnie?
Weźmy np. folder pdf/ z plikami .pdf.
Mam możliwosc założenia serwerowego hasla na folder... ale czy wtedy do takiego folderu można się dobrać z piomu .php i "podać" plik zalogowanemu uzytkownikowi?
Jaki są inne możliwości...?

No i jeszcze jedno - jak zrobić, aby płatne zasoby były jednak normalnie indeksowane przez wyszukiwarki typu Google? Badać ciąg "user-agent" i stosować klasyczny cloaking? Ponoć za to można zostać przez Google surowo ukaranym. A może z założenia płatne teksty nie powinny być indeksowane? Ale wtedy nikt już na naszą stronę nie trafi (obecnie 99% wejść pochodzi prosto z wyszukiwarek).

Tak czy inaczej, czeka mnie ogromna praca (choćby wykoszenie sztywnych linków z tysiąca plików), więc proszę o naprowadzenie na właściwe tory - jak to zrobić możliwie najmniejszym wysiłkiem, a z sensem?

Wielkie dzięki,

latet
ave
mysle ze zaczynasz od nie tej strony, jesli mialbym to robic to po 1 skupilbym sie na systemie uzytkownikow, strorzyc im konta (baza danych), pozniej podpiac sms, ustalic jakis cennik sms na 9 taryfie to np 1000 punktow dla uzytkownika, co do ograniczenia zasob to albo na haslo i potem wyslac odpowiedniego headera(nigdy nierobilem ale pewno sieda) albo przeniesc wszystkie artykuly w katalog niedostapny z poziomu www, i includowac wybrany przez uzytkowika artykul, jednoczescie sciagajac z jego konta okreslona ilosc punktow.

co do google i innych se to sensownym wyjscie wydaje sie nieblokowanie calkowiecie calego artykulu tylko pokazywanie jego czesci, np pierwszych 300 znakow.
latet
Zapewne masz rację.

Wciąż jednak nurtuje mnie bardzo nierozwiązany problem:
jak dostać się ze skrytpu php do folderu (w ramach podfolderów strony www), który został zabezpieczony hasłem z poziomu panelu admina konta, czyli zapewne po prostu plikiem .htacces

Dzięki,

latet
Ociu
Cytat
Jest sobie pewna strona www, zrobiona bardzo tradycyjnie. Jest ok. 1000 artykulów, ale każdy to oddzielny plik html, choć z rozszerzeniem .php. Pliki dostępne są jawnie, dla wszystkich. Jest też folder PDF/ a wnim pdf-y, również dostepne jawnie. Na większości stron html są sztywne linki do konkretnych plików pdf w folderze pdf.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to strona wywołuje odpowiedni artykuł poprzez strona.pl/artykuły/art28.php ? Skorzystaj z tego artykułu. Stworzy jest to dość proste rozwiązanie, a dzięki niemu będziesz miał mniej pracy.

Tak jak pisał kolega ave. Skup się na logowaniu i rejestracji użytkowników. Zabezpieczenie danych jest dość proste. Jeśli stworzysz już takowy system logowania wtedy poprostu sprawdzisz czy sesja/cookie istnieje.

1. <?php
  2. # wczesniejszy kod
  3. if(!isset($_SESSION['log_in'])){ print 'nie masz uprawnień';
  4. }else{ include('./arts/atr28.php'); }
  5. #dalszy
  6. ?>

O ppłaceniu sms'em było na Hydepark'u.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.