Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie wykrywa zmiennych oraz zmiennych sesji !?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vieri_pl
Witam!!! Mam taki oto problem...

Więc... Przy wysyłaniu danych poprzez formularz w domu nie muszę pisać w pliku odbierającym dane $imie = $_POST[imie] a już na innym serwerze tak. Dlaczego questionmark.gif

Poza tym nie łyka mi zmiennych zarejestrowanych w sesji !?

W domu korzystam z Krasnal Serva 2.7 z php wwersji 5.0.2 i mysql wwersji 4.1.11

Czy to wina serwera na którym mam stronę czy też wina kodu?? Proszę o odpowiedź to bardzo ważne exclamation.gif!!
nospor
pewnie w domu w pliku php.ini nie masz wlączonyhc register_globals
ale uwierz mi. lepiej korzystać wlasnie z tego:
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie'];
  3. ?>
jest bezpieczniej
co do sesji to pewnie ten sam problem lub inny smile.gif może nie masz session_start lub tym podobne

pozatym przenosze
NetJaro
Włącz raportowanie błędów i wklej co się pojawiło.
vieri_pl
Ale to jest na prawdę dziwne bo tam gdzie wysyłam zmienne logowania przekazuje mi zmienne sesji ale jak już się przeniosę na inną stronę one gdzieś giną!?
NetJaro
Wszędzie musisz mieć sesion_start + przekazywać w adresie SID np.

1. <a href="index.php?<?=SID?>">Link</a>
vieri_pl
nie działa jak wpiszę twój przykład to mam w linku takie coś:

http://gry.zombie.nekromanta.pl/index.php?<?=SID?>

A później jak w menu takie coś dodam to w ogóle nic nie ma sad.gif za linkiem żadnego id sesji
latet
Cytat(NetJaro @ 2005-10-04 15:54:51)
Wszędzie musisz mieć sesion_start + przekazywać w adresie SID np.

1. <a href="index.php?<?=SID?>">Link</a>

Właściwie dlaczego wszedzie musi być SID dodawany do linków? Przecież SID siedzi w ciachu.

Cytat
Ale to jest na prawdę dziwne bo tam gdzie wysyłam zmienne logowania przekazuje mi zmienne sesji ale jak już się przeniosę na inną stronę one gdzieś giną!?

A może po kliknięciu na inny link zmienia się... domena?
Zdaje się, że zmienne sesji nie przeniosą się pomiędzy różnymi domenami.
Np. www.gry.zombie.nekromanta.pl ---> gry.zombie.nekromanta.pl
Na localhoscie ci działa, bo tam domeną zawsze pozostaje http://127.0.0.1/...

Nie wiem jak jest ze zmianą podfolderów w ramach jednej domeny.

latet
NoiseMc
Cytat(latet @ 2005-10-04 21:46:48)
Właściwie dlaczego wszedzie musi być SID dodawany do linków? Przecież SID siedzi w ciachu.

Nie każdy sobie pozwala na ciacha, a musi zostawać jakiś alternatywny sposób na pociągnięcie sesji.
latet
Cytat(NoiseMc @ 2005-10-04 22:15:56)
Cytat(latet @ 2005-10-04 21:46:48)

Nie każdy sobie pozwala na ciacha, a musi zostawać jakiś alternatywny sposób na pociągnięcie sesji.

Ale chyba jest to spsob dużo mniej bezpieczny, skoro np. mBank z tego nie korzysta. Jak wyłączysz ciacha, to się nie zalogujesz.

Ale załóżmy, że ciacha wyłaczone. Skrypt tworzy sesję. User odświeża stronę. I co się wtedy dzieje? Przecież żadnego linki z SID-em nikt nie klikał, tylko F5. Utworzy się nowa sesja po prostu?

Dlaczego niektórzy mają taką paranoję i wyłączają sobie cookies? Czy mogą być one naprawdę niebezpieczne? Jak? Nie starcza mi wyobraźni... worriedsmiley.gif

Pozdrawiam,

latet
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.