mam taki problemik
mam baze danych
jest w nie 13 pól
dajmy
cena
rok
moc
moc_s
i mam wyszukać z bazy rekordy spełniajace następujace wymagania
w formularzu jest 8 pól do których wpiuje
cona_od cena_do
rok_od rpk_do
moc_od moc_do
moc_s_od moc_s_do
i teraz dla mnie zaczynaja się schody (jak narazie nie widze ich końca)
próbowałem na dwa następujace znane mi sposoby
SELECT * FROM dane_trak WHERE cena>$cena_od AND cena<$cena_do OR (cena>$cena_od OR cena<$cena_do)
ale ten sposób juz po dwóch poach mi wywala komunikat o błedzie
następny sposób jest moze troche prymitywny i długi w napisaniu ale za to
działa (ja napisałem obsługę 4 pól otrzymanych z formularza -- w sumie wyszło 16 kombinacji jakie mogąprzy takiej ilości wystąpic --- ja potrzebuje obsługi 8 pól z formularza czyli wyjdzie 64 możliwych kombinacji)
a to kod z php
<?php include("files/konfig.inc"); $trak_cena_od = $_POST['cena_od']; $trak_cena_do = $_POST['cena_do']; $trak_rok_prod_od = $_POST['rok_od']; $trak_rok_prod_do = $_POST['rok_do']; $zapytanie = "select * from dane_trak where cena > $trak_cena_od"; $zapytanie = "select * from dane_trak where cena < $trak_cena_do"; $zapytanie = "select * from dane_trak where rok > $trak_rok_prod_od"; $zapytanie = "select * from dane_trak where rok < $trak_rok_prod_do"; //wybiera po jednym $zapytanie = "select * from dane_trak where cena between $trak_cena_od and $trak_cena_do"; $zapytanie = "select * from dane_trak where rok between $trak_rok_prod_od and $trak_rok_p
rod_do"; //wybiera po dwa jednakowe $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena > $trak_cena_od) and (rok < $trak_rok_prod_do)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena < $trak_cena_do) and (rok < $trak_rok_prod_do)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena > $trak_cena_od) and (rok > $trak_rok_prod_od)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena < $trak_cena_do) and (rok > $trak_rok_prod_od)"; //wybiera po dwa różne $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena between $trak_cena_od and $trak_cena_do) && (rok > $trak_rok_prod_od)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena between $trak_cena_od and $trak_cena_do) && (rok < $trak_rok_prod_do)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena < $trak_cena_do) && (rok between $trak_rok_prod_od and $trak_rok_prod_do)"; $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena > $trak_cena_od ) && (rok between $trak_rok_prod_od and $trak_rok_prod_do)"; //wybiera trzy z czterech $zapytanie = "select * from dane_trak where (cena between $trak_cena_od and $trak_cena_do) && (rok between $trak_rok_prod_od and $trak_rok_prod_do)"; //wybiera wszystkie 4 $zapytanie = "select * from $tabela "; //nie wybiera żadnego ?>
może ktoś zna sposób na rozwiazanie lub pomoże mi rozwiązać ten problem