Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szerokosc komorki - jak uzyskac absolutna wartosc?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
swoosh
Witam,

wlasnie pracuje nad wygladem mojej strony. Jest to strona zbudowana przy silnym uzyciu tabeli. Chce pomiedzy poszczegolne komorki wsadzic komorki pelniace role 'spacerow', to takie puste komorki, ktore nic w sobie nie zawieraja, ale maja narzucony parametr background ze specjalnie przygotowanym plikiem graficznym.

Chce ustawic ich szerokosc STALE na 1px i pisze cos takiego
Kod
<td width="1" background="images/spacer_vertical.gif"></td>

Niestety nie zawsze to dziala i czasami szerokosc tej komorki jest rowna 0, a jesli do zawartosci komorki wstawie &nbsp to jej szerokosc ma kilka pikseli. Czasami udaje sie ustawic szerokosc 1px ale nie wiem od czego to zalezy. Macie moze jakis przepis na uzyskanie dokladnych wymiarow tabeli ?

Pozdrawiam
f4ngorn
A sproboj pociac strone za pomoca photoshopa... on bardzo ladnie spacery wstawia, jemu to zawsze wychodzi
swoosh
Nie mam photoshopa.
ActivePlayer
moze zamiast &nbsp; sproboj wstawiać
  1. <div style="width: 1px; font-size: 1px;"></div>

ogolnie zamiast
  1. <td width="1" background="images/spacer_vertical.gif"></td>

warto pisać
  1. <td style="width: 1px; background-image: url('images/spacer_vertical.gif');"></td>
shpyo
a nie lepiej zrobić tak:
  1. <table cellspacing="2">

i będziesz miał odstęp między komórkami 2px
swoosh
No tak, ale mnie potrzebna jest komorka o szerokosci 1px, w ktorej bedzie ustawione tlo ze specjalnie przygotowanym plikiem graficznym. Takiego efektu nie uzyskam przez parametr cellspacing.

A moze uzywanie wartosci z procentem przy ustalaniu szerokosci niektorychb tabeli wplywa negatywnie przy probie uzyskania stalej szerokosci komorki ?
Kill3R
witam

1. <table style="width:500px; height: 500px; border-collapse: collapse;">
  2. <tr>
  3. <td>tresc lewej komorki</td>
  4. <td style="background-image: url(kreski.gif); width: 1px; padding: 0;"></td>
  5. <td>tresc prawej komorki</td>
  6. </tr>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.