Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: onBlur
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
polibode
Witam chciałbym po wywołaniu zdarzeniu onBlur w INPUT móc wywołać kod php
Jak to zrobić
JavaScript to wiem
ale jak wywyołać skrypt php
  1. <input style="color:black; background-color:yellow" type=text name="<? echo "1-".$i; ?>" value="<? echo $M1_plan[$i]; ?>" onblur="alert('Głuptasek')" size=15>
nospor
po stronie klienta w js nie wykonasz kodu php, który jest na serwerze.
Możesz ewentualnie zrobic wymyk, ze na onblur odswierzysz strone i cos tam sie wykona w php, albo ewentualnie może pomoże ci AJAX (bylo na forum pare razy, poszukaj tez na necie).
polibode
no wiem
Generalnie chciałem zrobić coś takiego , że mam 10 takich input-ów i po zmianie zawartości jednego leci wysztko do bazy , SQL - procka wszystko przelicza i daje wynik z uzupełnieniem poszczegolnych inputów
nospor
to nie lepiej ci zrobic przycisk update, którego wcisniecie powoduje odswierzenie strony i wykonanie php na wszystkich inputach? Lecenie do php przy zmianie pojedynczego inputa (a ktos chce zmienic wszustkie 10) doprowadzi czlowieka do szewskiej pasji
polibode
Wyobraź sobie, że masz 10 inputów tekstowych
Jest tak zwane budowanie planów.
Zmiana wartości w jednym inpucie powoduje tak jak w Excelu zmianę wartości w 5,6,7 innych,
Oczywiscie, ze mozna uzyc jednego klawisza aby wszystko przliczył.
Ale chciałem to zrobić po wyjsciu z pola.
Hmmm sad.gif

Moze najpierw zrobię faktycznie jak radzisz, a pozniej się nad tym zastanowię, ale wiem , ze to musi byc wykonalne .
Generalnie można zbudować Excela:))))
nospor
aha, to o takie buty chodzi smile.gif trzeba bylo od razu tak walic.
Możesz te zmiany innych inputów w js robic, będą od razu widoczne, a potem ewentualnie jeszcze przycisk update smile.gif
polibode
Generalnie nie chciałbym zaszywać kodu w JS.
SQL na tych danych zrobi to w mik, a procdeura jest skmpikowana.

Więc na razie zostaje przy jednym przycisku PRZELICZ

Chyba ze masz lepszy pomysł.
Pomsył z JS polegałby na tym , ze wewnątrz JS byłoby odwołąnie do BAZY DANYCH (co nie potrafię na razie) przładowanie strony aby php ponownie mógł wstawić wartości w text inputów...
Ot tak smile.gif
NoiseMc
=> To <= może Cię zainteresować.
polibode
Co mianowicie?
NoiseMc
Podałem link do strony, na której umieszczono ciekawy przykład technologii, która mogłaby rozwiązać Twój problem. ^^Poprawiłem, żeby był bardziej widoczny.
polibode
Fajna sprawa , dzieki,
Ale teraz czas leci , a musze klientowi to dzisiaj skonczyc sad.gif

Wiec zostaje przy moim pomysle, pozniej oczywiscie sie za to zabieram smile.gif
exclamation.gif!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.