Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z przęglądarka - wykonanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dem
Witam:] mam dość specyficzny problem ponieważ, dotyczy przeglądarki, która jak wiem nie ma wpływu na wykonywanie skryptu... Otóż jest to już mój drugi podobny problem(pierwszy rozwiązałem) i chciałbym się dowiedzieć dlaczego Skrypt zapisu do pliku "nie wykonuje" się w FF.

1. <?php
  2. $fp = fopen("$plik", "w+");
  3. for ($i=; $i < $tab_max ; $i++)
  4.  {
  5. $nowe = $tab_file_nowa[$i][0]."||".$tab_file_nowa[$i][1]."||".$tab_file_nowa[$i][2]."||".$tab_file_nowa[$i][3]."||".$tab_file_nowa[$i][4];
  6. fputs($fp, $nowe);
  7.  }
  8. fclose($fp);
  9. ?>

Jest to koniec skryptu, w którym FF musi się wykładać. Co ogólnie robi skrypt? jest to proste działanie na liniach pliku. Potrzebuje zrobić "pozycjonowanie" lini w pliku góra/dół... Czyli zamienianie dwóch najbliższych lini miejscami. Co do tego ma przeglądarka? Otór problem jest w tym, że pod IE 5+, Opera skrypt działa jak należy a w FF wykłada się na zapisie do pliku. Jak dobże wiem, to php jest wykonywane po stronie servera więc WTF? Wczesniejsza częśc skryptu jest to tylko działanie na dwóch tablicach.. czyli przepisanie z 2 indexow z jednej do drugiej (działa, bo robiłem sobie nawet małe raportowanie czy aby napewno podmienia tablice prawidłowo - oczywiście wszytsko jest w porządku)...
crash
php nie jest zależne od przeglądarki. Pokaż jak używasz tego skryptu, w jakiś sposób to musi się wiązać z przeglądarką.
dem
Cytat(crash @ 2006-01-24 14:19:13)
php nie jest zależne od przeglądarki. Pokaż jak używasz tego skryptu, w jakiś sposób to musi się wiązać z przeglądarką.

heh..własnie chodzi o to, że nie ma powiązania z przeglądarka, bo operacja opiera się tylko na pliku... z przeglądarki nie wykorzystuje żadnych zmiennych poza id lini i nr na który linia ma być przesunięta..ale ok wklejam kod:

link do przesunięcia w górę: administracja.php?op=link&mode=pozycje_zapisz&id=1&nr=0&do=up, przesunięcie w dół jest analogicznie.

1. <?php
  2. gettab();
  3. $plik = 'link/menu.txt';
  4. $tab_file_nowa = file($plik);
  5. for ($i=0; $i < $tab_max; $i++)
  6. {
  7. $tab_file_nowa[$i] = explode("||", $tab_file_nowa[$i]);
  8. }
  9. if ($do=='down')
  10. {
  11. for ($i=0;$i<$tab_max;$i++)
  12. {
  13.  if ($id == $i)
  14.  {
  15.  $tab_file_nowa[$i][0] = $tab_file[$i+1][0];
  16.  $tab_file_nowa[$i][1] = $tab_file[$i+1][1];
  17.  $tab_file_nowa[$i][2] = $tab_file[$i+1][2];
  18.  $tab_file_nowa[$i][3] = $tab_file[$i+1][3];
  19.  $tab_file_nowa[$i][4] = $tab_file[$i+1][4];
  20.  $tab_file_nowa[$i+1][0] = $tab_file[$i][0];
  21.  $tab_file_nowa[$i+1][1] = $tab_file[$i][1];
  22.  $tab_file_nowa[$i+1][2] = $tab_file[$i][2];
  23.  $tab_file_nowa[$i+1][3] = $tab_file[$i][3];
  24.  $tab_file_nowa[$i+1][4] = $tab_file[$i][4];
  25.  $i++;
  26.  }
  27. }
  28. }
  29. elseif ($do == 'up')
  30. {
  31. for ($i=0;$i<$tab_max;$i++)
  32. {
  33.  if ($nr == $i)
  34.  {
  35.  $tab_file_nowa[$i][0] = $tab_file[$i+1][0];
  36.  $tab_file_nowa[$i][1] = $tab_file[$i+1][1];
  37.  $tab_file_nowa[$i][2] = $tab_file[$i+1][2];
  38.  $tab_file_nowa[$i][3] = $tab_file[$i+1][3];
  39.  $tab_file_nowa[$i][4] = $tab_file[$i+1][4];
  40.  $tab_file_nowa[$i+1][0] = $tab_file[$i][0];
  41.  $tab_file_nowa[$i+1][1] = $tab_file[$i][1];
  42.  $tab_file_nowa[$i+1][2] = $tab_file[$i][2];
  43.  $tab_file_nowa[$i+1][3] = $tab_file[$i][3];
  44.  $tab_file_nowa[$i+1][4] = $tab_file[$i][4];
  45.  $i++;
  46.  }
  47. }
  48. }
  49.  $fp = fopen("$plik", "w+");
  50.  for ($i=; $i < $tab_max ; $i++)
  51.  {
  52. $nowe = $tab_file_nowa[$i][0]."||".$tab_file_nowa[$i][1]."||".$tab_file_nowa[$i][2]."||".$tab_file_nowa[$i][3]."||".$tab_file_nowa[$i][4];
  53. fputs($fp, $nowe);
  54.  }
  55.  fclose($fp);
  56.  
  57. ?>

funkcja gettab()
  1. <?php
  2. $tab_file = file($plik);
  3. $tab_max = count($tab_file);
  4. function gettab() // funkcja do tworzenia tablicy z liniami i subliniami
  5.  {
  6. global $tab_file;
  7. global $tab_max;
  8. for ($i=0; $i < $tab_max; $i++)
  9.  {
  10. $tab_file[$i] = explode("||", $tab_file[$i]);
  11.  }
  12.  }
  13.  
  14. ?>

Dla tych, którzy nie wierzą mi na słowo zapraszam tutaj: SKRYPT login: phppl hasło: phppl, MENU>pozycjonowanie; prosze zobaczyć pod IE i pod FF
crash
Gratuluję! Możesz zatrudnić się w Microsofcie. Napisałeś aplikację działającą tylko pod IE (no poza zwalonym kodowaniem). Sprawdziłem pod Operą i tam też to nie działa.
dem
Cytat(crash @ 2006-01-24 15:11:05)
Gratuluję! Możesz zatrudnić się w Microsofcie. Napisałeś aplikację działającą tylko pod IE (no poza zwalonym kodowaniem). Sprawdziłem pod Operą i tam też to nie działa.

widze, że spotkałem się z tym czego się spodziewałem(jak na każdym forum)... myślałem, że uzyskam poważna odpowiedź, bo sądze, że też takiej byś oczekiwał... no cóż, nei bede się usprawiedliwiał ani nic, dlaczego kodowanie jest zle ustawione...
dziwi mnie, że pod opera pozycjonowanie nie chodzi, bo u mnie chodzi... jesli pisze skrypty php to zawsze staram się pod kazda przeglądarke(jak zauważyłeś to też jest tematem mojego problemu)... Jak zauważyłeś skrypt nie jest skończony, i zwróciłem uwagę Forumowiczów na ważny dla mnie problem...

Widze, że nie uwględniłeś tego i jak się domyslam to ty pokasowales wszystkich userow... Twoje działania naprawdę mi pomogły... Dziękuje tobie także, za opinie, o które ciebie nie prosiłem....

ehhh

** acha jeśli ktoś kto potrafii powsztrzymać się od zbędnych opinii i byłby wstanie mi pomóc to prosze o ta pomoc...

*** login i haslo dalej to samo co wyżej... tylko zablokowałem kasowanie userow dla phppl

****No i pytanie brzmi, dlaczego procedura zapisywania do pliku(tylko w przypadku pozycjonowania lini) nie jest wykonywana pod inna przegladarka niz IE5+ ?
Gość_dem
czy ktoś jest wstanie mi pomóc?
dem
ok, nie wiem jakim cudem, ale zaczeło działać... nie wiem jak, nie wiem kiedy ale działa.. sprawdzałem w szkole, to też działało :} ehhh, tyle czasu zmarnowalem :}

** przez to cale zamieszanie zapomnialem ze jednak dokonywalem malych zmian..ale czemu one zadzialaly nie wiem..przeciez wczesniej tez bylo all ok :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.