Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hectic
Nie rozumiem tej funkcji ;/ Powiedzmy że mam tabele o nazwie admin, a w niej pola o nazwie login i password. Mam tam kolesia o loginie powiedzmy Hectic i jak pobrać jego hasło oraz wyświetlić?
Levabul
  1. SELECT password
  2.  
  3. FROM `admin`
  4. WHERE login = 'Hectic'

ps. do moderatorów: w tagach [sql /] zapytanie wywalało się to też przedstawiłem je w

No popatrz, a mi sie udalo winksmiley.jpg
---
nospor
Hectic
No ok, ale jak to wyświetlić?
nospor
no kolego. to ty masz problemy z php.
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
przejrzyj to, przejrzyj przyklady, przejrzyj inne funkcje z tej rodziny

ps: przenoszę
Hectic
Hehe robiłem już tak, ale udawało mi się wyświetlać dane tylko z podanego wiersza, a jak zrobić to po loginie?
nospor
oj chyba nie robiles, albo nie rozumiesz jak to dziala winksmiley.jpg
daj zapytanie takie co ci podal Levabul. Ono zwroci ci jeden rekord. nie musisz wowczas robic petli, tylko raz wywolaj:
  1. <?php
  2. $row = mysql_fetch_array($result);
  3. ?>

a dane bedziesz mial w zmiennej $row
Hectic
Hmm nie wiem czy robie coś źle czy co...

Kod
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\hec\panel\funkcje.php on line 93

1. <?php
  2.  
  3. $result = "SELECT password FROM `admin` WHERE login = 'Hectic' ";
  4. $row = mysql_fetch_array($result);
  5.  
  6. echo ''. $row .'';
  7.  
  8. ?>
Levabul
A o mysql_query słyszał ?

1. <?php
  2.  
  3. $result = mysql_query ("SELECT password FROM `admin` WHERE login = 'Hectic' ");
  4. $row = mysql_fetch_array($result);
  5. echo $row['password'];
  6.  
  7. ?>
Hectic
Wielkie dzięki w końcu działa smile.gif Dopiero zaczynam swoją przygode z php i mysql. Myślałem że znając C++ nie bedzie to trudne, ale widzę, że jest jednak inaczej. Pozdrawiam
nospor
Cytat
Myślałem że znając C++ nie bedzie to trudne, ale widzę, że jest jednak inaczej
Przepraszam za lekki OT: jakbys znal C++ to by bylo nie trudne. Mowiąc znal, mam na mysli porządnie znal. Gdy ktos umie programować w jednym jezyku, to przejscie na drugi nie powinno stwarzac mu trudności, gdyz posiada juz takie umiejętnosci jak: korzystanie z manuala, myslenie programistyczne, kojarzenie.
Nie mam tu na celu obrażania Ciebie czy coś, tylko nie spodobalo mi sie stwierdzenie, że znasz C++ winksmiley.jpg. Co innego gdybys napisal ze liznołeś C++
Hectic
No tak masz racje smile.gif Nie powiedziałem, że jestem expertem, ale do Klas doszedłem. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.