Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Jak rozdzielić tablicę asocjacyjną?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
missile
Witam.
Jestem w trakcie pisania forum internetowego. Utknąłem w trakcie wyświetlania wyników, a dokładnie formatowania tych wyników za pomocą php. Mam taki przykładowy skrypt:

1. <?php
  2.  
  3. if (!isset ($_GET['forum'])) {
  4.  
  5. include ('_forum/_connection.php');
  6.  
  7.  $sql_query = "SELECT forum_name, forum_description " .
  8. "FROM forum ";
  9.  
  10.  $sql_result = mysql_query($sql_query, $conn)
  11. or die(mysql_error() . '<br />' . $sql_query);
  12.  
  13.  while ($sql_row = mysql_fetch_assoc($sql_result)) {
  14.  
  15.  foreach($sql_row as $value) {
  16.  
  17.  echo '<div class="TcontentsMenu">' . $value . '</div>';
  18.  
  19.  }
  20.  
  21.  }
  22.  
  23. }
  24.  
  25. ?>

Skrypt ten wyświetla w oknie przeglądarki poniższy widok:

Cytat
Żywice i dodatki

Dział Forum skupający problematykę przetwórstwa żywic poliestrowych, epoksydowych oraz poliuretanowych. Jęśli masz jakiś problem lub znasz dobrą metotę na wykonaie trudnej rzeczy to również jest dział dla Ciebie.

Artykuły metalowe

Miejsce na Forum przeznaczone dla zagadnień dotyczących wyrobów z metalu z naszego asortymentu, sposoby montażu oraz pomoc w rozwiązaniu trudnych zadań.

Produkcja własna

W tym dziale znajdziesz informacje na tematy związane z naszą produkcją oraz możliwościami przetwórczymi.

Wszystko działa poprawnie, ale mnie nurtuje to, jak zmienić formatowanie nazw działów forum: "Żywice i dodatki", "Artykuły metalowe" oraz "Produkcja własna".

Myślałem nad wykorzystaniem pętli foreach, while oraz funkcji mysql_fetch_assoc() (j.w.), ale nadal nie wiem jak rozdzielić pola forum_name oraz forum_description aby dla ich wartości zastosować różne formatowanie i wyświetlić w powyższej kolejności.

Z góry wielkie dzieki za wskazanie kierunku działania lub ewntualne konkrety biggrin.gif
nospor
rety, a poco ta petlą po rekordzie? dobieraj sie bezposrednio do kazdego elemntu
  1. <?php
  2.  
  3. while ($sql_row = mysql_fetch_assoc($sql_result)) {
  4.    
  5.            echo '<div class="klasa1">' . $sql_row['forum_name'] . '</div>';
  6.            echo '<div class="klasa2">' . $sql_row['forum_description'] . '</div>';
  7.    }
  8.  
  9. ?>

walnij se teraz css dla klasa1, klasa2 i po sprawie

i prosze uzywac (poprawic) znaczniki w tytule zgodnie z zasadami
missile
Cytat
rety, a poco ta petlą po rekordzie? dobieraj sie bezposrednio do kazdego elemntu

Tak, to jest oczywiste, ale co gdy nie będę znał ilości rekordów w tabeli, co ostatecznie jest do przeskoczenia, lub co gorsza tych rekordów będzie kilkadziesiąt lub kilkaset. Ręczne wyciąganie w powyższy sposób jest pomysłem co najmniej nietrafionym...

Chodzi mi głównie o jak największe zautomatyzowanie tego procesu, oraz możliwość podpięcia tak napisanego skryptu do wielu miejsc w postaci funkcji i możliwość wielokrotnego wykorzystanie kodu.
nospor
Cytat
Tak, to jest oczywiste, ale co gdy nie będę znał ilości rekordów w tabeli, co ostatecznie jest do przeskoczenia, lub co gorsza tych rekordów będzie kilkadziesiąt lub kilkaset
Ty mnie chyba nie zrozumiales winksmiley.jpg
Mialem na mysli tę pętlę, którą wykonujesz porekordzie. o ten kod:
  1. <?php
  2. foreach($sql_row as $value) {
  3.  
  4.  echo '<div class="TcontentsMenu">' . $value . '</div>';
  5.  
  6.  }
  7. ?>

Petlą po tabeli musi byc jak najbardziej smile.gif Przeciez kod co ci podalem w poprzednim poscie, zawiera glówną pętle. nie ma juz tej wewnętrznej pętli. zamiast niej jest bezposrednie dobranie się do pol. Pola przeciez znasz jakie masz
missile
Hmm, no tak, najciemniej zawsze pod latarnią... A może trzeba się poduczyć...
Dziękuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.