Mam mały problem z podłączeniem się do kilku baz danych pracujących w różnych systemach (może ktoś będzie znał lub spotkał się z podobnym problemem).
1. Istnieje baza danych SQL napisana przez firmę (Deutsch) do której podłączenie jest możliwe poprzez moduł API (biblioteka *.dll). Ten element został zintegrowany z Microsoft Excel (dodatkowe makro w VBA). A teraz potrzebuję podłączyć się do tej bazy za ominięciem Excela, pobrać dane i wrzucić do MySQL-a. Przeczytałem o możliwości wykorzystania COM do tego celu. Czy ktoś próbował kiedyś takich eksperymentów ? i Czy to jest jedyna droga ? ,a jeśli tak to jak znaleść właściwą nazwę modułu aplikacji ? (W opisie pomocy do tego systemu znalazłem "PlaCoOle.API" i "OLE.Server").

2. Istnieje baza danych Microsoft SQL 2000 do której dostęp jest możliwy jedynie poprzez pracę w grupie domenowej (brak usera i hasła). Czy ktoś wie jak można połączyć się z tą bazą aby pobierać i uaktualniać dane ? (pewnie serwer musi być członkiem domeny i mieć prawa zapisu i odczytu)

Z poważaniem MicroMAN
Mój system to MS Win2K Server, MySQL 4.1, Apache 2.0.54, php 5.0