Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i COM
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
microman
Witam, wszystkich!

Mam mały problem z podłączeniem się do kilku baz danych pracujących w różnych systemach (może ktoś będzie znał lub spotkał się z podobnym problemem).

1. Istnieje baza danych SQL napisana przez firmę (Deutsch) do której podłączenie jest możliwe poprzez moduł API (biblioteka *.dll). Ten element został zintegrowany z Microsoft Excel (dodatkowe makro w VBA). A teraz potrzebuję podłączyć się do tej bazy za ominięciem Excela, pobrać dane i wrzucić do MySQL-a. Przeczytałem o możliwości wykorzystania COM do tego celu. Czy ktoś próbował kiedyś takich eksperymentów ? i Czy to jest jedyna droga ? ,a jeśli tak to jak znaleść właściwą nazwę modułu aplikacji ? (W opisie pomocy do tego systemu znalazłem "PlaCoOle.API" i "OLE.Server"). dry.gif

2. Istnieje baza danych Microsoft SQL 2000 do której dostęp jest możliwy jedynie poprzez pracę w grupie domenowej (brak usera i hasła). Czy ktoś wie jak można połączyć się z tą bazą aby pobierać i uaktualniać dane ? (pewnie serwer musi być członkiem domeny i mieć prawa zapisu i odczytu) dry.gif

Z poważaniem MicroMAN
Mój system to MS Win2K Server, MySQL 4.1, Apache 2.0.54, php 5.0 biggrin.gif
Strzałek
Jeżeli chodzi o używanie COM w php to w manualu masz opisane: http://pl.php.net/manual/pl/ref.com.php

Pozdrawiam.
microman
Cytat(Strzałek @ 2006-03-10 12:20:15)
Jeżeli chodzi o używanie COM w php to w manualu masz opisane: http://pl.php.net/manual/pl/ref.com.php

Pozdrawiam.

Oczywiście że go czytałem i cóż z tego!
Prodany problem dotyczy konkretnego programu i sposobu podłączenia sią do niego (SQL) oraz do bazy MS SQL!

Ale dzięki za chęci! cool.gif

microman
hwao
  1. <?php
  2. $dbconn=new COM ("ADODB.Connection") or die ("connection create fail");
  3.  $dbconn->Open("Provider=sqloledb;Data Source=ndht;Initial Catalog=printers;User Id=printer
    s;Password=printers;"
    );
  4.  $rec=new COM("ADODB.Recordset") or die ("create Recordset error");
  5.  while (!$rec->EOF)
  6.  {
  7. echo $rec->fields["fieldname"]->value."<br>";
  8. $rec->movenext();
  9.  }
  10.  $rec->close();
  11.  $dbconn->close();
  12. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.