Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Witam...
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Andrew [FR]
Witajcie!

Na poczatku chcialbym podziekowac, za podane strony... wlasciwie chodzi mi o php.net... tam znalazlem funkcje, ktorej szukalem i jej opis... jeszcze raz dziekuje.

Jak wiecie jestem bardzo poaczatkujacy, jesli chodzi o php.. tzw. newbie smile.gif Tamten problem polegal na tym, ze znalem nazwe funkcji a nie wiedzialem, jak ja zastosowac... teraz juz wiem, ze nalezy wejsc na php.net i tam znalezc opis funkcji. Lecz mam inny problem... pisze stronke, dzieki ktorej poznaje stopniowo php. Jej tlo jest dosc duzym obrazem i chcialbym, aby po pierwszym wczytaniu wyszukiwarka nie musiala wczytywac tego jeszcze raz, a potem jeszcze raz i tak w kolko... za kazdym razem jak klikniemy na jakis link. Postanowilem wiec zastosowac funkcje include, ktora miala wczytywac tekst na strone. Udalo sie! Tlo zostaje wczytane, a potem z pliku, dzieki php, zostaje wczytany tekst. Moj problem polega na linkach... jak zrobic, zeby po kliknieciu linka nie ladowala sie strona na nowo z tlem, tylko ladowal sie tekst nowej strony... nie moge przeciez w tagu <a href="..."> wpisac include smile.gif... tak mysle, a jesli mam racje, to co zrobic... z gory dziekuje za odpowiedzi smile.gif
spenalzo
Linki musisz przekazywać w taki sposób:

Kod
<a href="strona.php?id=strona2">Strona 2</a>

a w pliku strona.php na przykład tak
[php:1:b8c28bf916]<?php
include("strony/".$HTTP_GET_VARS["id"].".html");
?>[/php:1:b8c28bf916]
Omega
Cytat
"]...jak zrobic, zeby po kliknieciu linka nie ladowala sie strona na nowo z tlem, tylko ladowal sie tekst nowej strony...

Chyba pan Snenalzo nie czytał pytania... On pytał się jak może załadować tekst nie przładowując strony.

Odpowiedź: Nie da się tego zrobić bez przeładowania strony, gdyż skrypt php jest interpretowany po stronie serwera... biggrin.gif
Andrew [FR]
hmm... to znaczy... chodzi o to, zeby po kliknieciu na linki, tlo najlepiej zostawalo... jest to dosc duzy plik i strona raczej za wolno by "chodzila", gdyby tlo mialo sie caly czas na nowo wgrywac...

a... i jeszcze jedno, czy jest taka opcja w php, ktora pozwala na pozostawinie niektorych komorek tabeli bez zmian?
Omega
Cytat
"]a... i jeszcze jedno, czy jest taka opcja w php, ktora pozwala na pozostawinie niektorych komorek tabeli bez zmian?

To zależy co dokładnie masz na myśli, jeżeli chcesz aby w danej kolumnie, komórki miały te same wartości przez kilka wierszy, to powinieneś użyć pętli, mniej więcej tak:

[php:1:0cfe4df6c4]<?php
echo "<table>";
for ($i = 1; $i <4 ; $i++)
{
echo "<tr><td>jakis tekst</td></tr>";
}
echo "</table>";
?>[/php:1:0cfe4df6c4]

ale jeżeli chodzi tobie o coś innego to musisz jaśniej to ująć... biggrin.gif
Andrew [FR]
nie raczej mi o to nie chodzilo smile.gif ale to, o co mi chodzi jest nie mozeliwe smile.gif hmm... sproboje to inaczej ujac... mam tabele: 1 kolumna z jakims tam tekstem, 2 kolumna z jakims tekstem albo obrazkami i 3 tez z jakims tekstem, obrazkami, czym kolwiek... i np. jest jakis link, klikamy i 1 i 3 kolumna zostaja a 2 sie smienia... wlasciwie nie wiem, czy tu jest potrzebny php... mozna przeciez zrobic plywajaca ramka tongue.gif

w takim razje raczej php do tego do czego chcialbym uzyc na stroni ejest nie potrzebny tongue.gif... a moze po prostu moglby mi ktos napisac, do czego najlepiej przydaje sie php... napewno do robienia roznego rodzaju licznikow, do ksieg gosci, roznego rodzaju logowania sie... a nie takich "przyziemnych" spraw, do jakich ja chcialbym go uzyc... do tego raczej zwykly html, ew.style lub java scripts... prawda? smile.gif

a moglibyscie mi wytlumaczyc co tutaj sie dzieje? tongue.gif

Cytat

ja wiem, ze jestem zielony... include jak na razie stosowalem do ladowania tekstu z plikow tongue.gif hmm... "strony/" to jakis katalog... pozniej mamy zmienna o takiej dziwnej nazwie prawda, zmienna tablicowa? tongue.gif i rozszerzenie pliku *.html... dobrze kombinuje jak na moj zlasowany mozg? :?
Omega
laugh.gif Myślę że php to coś więcej niz liczniki i księgi gości... Tego nie da się ująć w kilku słowach.

A propos tego co chciałeś osiągnąć, mówiłem już że skrypty php działają po stronie serwera i nie da się ich uruchomic bez przeładowania strony...
KaMeLeOn
To co chcesz uzyskać można zrobić wyłącznie za pomocą ramek HTML...
php jest server-side, więc strona musi być przeładowana aby uzyskać wszelkie zmiany...
spenalzo
Cytat
"]a moglibyscie mi wytlumaczyc co tutaj sie dzieje? tongue.gif

Cytat

ja wiem, ze jestem zielony... include jak na razie stosowalem do ladowania tekstu z plikow tongue.gif hmm... "strony/" to jakis katalog... pozniej mamy zmienna o takiej dziwnej nazwie prawda, zmienna tablicowa? tongue.gif i rozszerzenie pliku *.html... dobrze kombinuje jak na moj zlasowany mozg? :?

Owszem dobrze kombinujesz :-)
Ta linijka (tutaj w nowszej wersji):
[php:1:98ef5d6328]
include("strony/".$_GET["id"].".html"); [/php:1:98ef5d6328]
powoduje, że jak podasz link w postaci np.:
strona.php?id=filmy
to php otworzy i wyświetli w tym miejscu plik html o nazwie filmy.html z katalogu strony - umożliwia to łatwe i szybkie zarządzanie treścią serwisu.
Aby zmienić np. tytuł strony czy logo nie musisz otwierać kilkunastu plików, tylko otwierasz i modyfikujesz plik strona.php, ponieważ w nim są zawarte nagłowki, nawigacja itd. a w plikach tylko treść kolejnych podstron. Tutaj podałem to oczywiście jako przykład.
Andrew [FR]
oki... dziekuje za wszystkie posty... dobrze zrozumialem, ze niestety nie osigne tego poprzez php ale tak jak pan Kameleon napisal, moge sprobowac z ramkami smile.gif a ramki juz umiem tongue.gif

tak... do php musze sie przyzwyczaic i pojdze dobrze, tak mysle... poprostu w takim prawdziwym programowaniu siedzialem dobry rok temu a moze nawet 2 lata :/... wtedy byl to pascal... i musze sie na nowo przyzwyczaic do tego typu msylenia smile.gif w koncu flash mniej przeciaza umysl smile.gif ale co prawda i we flashu jest cos w rodzaju takiego programowania (action scripts)... tak wiec, nie ominie i nie opusci mnie to tak, calkiem do konca smile.gif i dobrze smile.gif

dziekuje za mila rozmowe
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.