Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System SMARTY
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Youth
Mam problemy z napisaniem systemu smarty. Czy znalazlaby sie osoba, ktora zechcialaby po otrzymaniu zrodla html mojej strony takowy system napisac? Layout mam juz gotowy, wiekszosc skryptow rowniez. Z gory dziekuje.
Omega
Do samego HTML'a smarty nie jest potrzebne... Masz kod jakiś kod php...?
Youth
Mam kod php.
- logowanie, system newsowy, system banerowy, licznik etc.
Omega
Myślę że powinieneś sam sprubować. Obsługa smarty jest dość prosta, a jak czegoś byś nie wiedział zawsze możesz zapytać na forum. Tak to może byc sporo roboty, wątpię żeby ktoś sie podjął... smile.gif
Youth
Omega, podaj mi link do jakiegoś kursu smarty. Byłbym wdzięczny laugh.gif

A tak propo to można się bez pisania tego systemu obejść? Gdybym np menu etc. zincludowal normalnie ręcznie, to czy mogłoby to zastąpić smarty? Gorzej byłoby z tymi linkami www.domena.com/index.php?go=aasasas ...
Omega
Możesz bez problemu wstawić menu... Nie będzie to w niczym przeszkadzało, tylko może byc trochę kłopotliwe, a co do kursu to:
http://smarty.php.net
Youth
1. Czyli w kodzie HTML w tabeli gdzie znajduje się menu wstawnie np. <? include "menu/menu.inc" ?> a w pliku menu.inc wstawie kod HTML tego menu to bedzie rowniez dobrze?

2. A jest jakis inny sposob na to, zeby linki mialy typ np. index.php?go=jakisdzial. Czy takie linki to prosta sprawa?

3. Nie ma jakiegoś polskiego kursu smarty? Nie znam na tyle englisza, zeby na nim uczyc sie smarty ;/ No ale trudno...
Indian
Wlasnie, czy jezeli zincluduje sie kazda czesc strony recznie tez bedzie dobrze - w takiej postaci co opisal kolega? No i dopisuje sie do pytania, czy mozna w jakis inny sposob (bez smarty) uzyskac linki te o ktorych mowil Youth??
patrycjusz
hejka biggrin.gif
Panowie
1)tak powinno działać include("cosik tam");
2)panowie poczytajcie cosik na temat php np manuala, tego typu linki to nic innego jak sposób przesyłania wiadomośći pomiedzy stronami typu zmienna=wartość przytocze wam doskonały moim zdaniem sposób generowania strony...[php:1:2e817c8579]<?php
//pobiera z linku parametr 'go' i przypisuje go do zmiennej $gdzie
$gdzie = $HTTP_GET_VARS['go'];
$strony = array
(
//tutaj dokładnie wypisujemy co sie ma includowac w postaci tablicy
"siedziba" => "inc/teksty/siedziba.inc",
"adres" => "inc/teksty/adres.inc"
);
//sprawdza jezelizawartość istnieje w tablicy to includuje
//podana tam wartość
if ($strony[$gdzie] != '')
{
include("inc/header.inc");
include("$strony[$gdzie]");
include("inc/footer.inc");
}
//tutaj includuje strone jezeli zwiedzajacy podał złą wartość parametru
//lub cos co chcecie aby było na głownej
else
{
include("inc/teksty/glowna.inc");
}

// a konstrukcja linku wygląda tak
index.php?go=siedziba
?>[/php:1:2e817c8579]
Mam nadzieje że udało mi sie to objasnic. :wink:
Pozdrawiam PAT
Indian
Ok, Pat. Nie rozumiem dalej tego, gdzie mam wkleić ten kod - do index.php? Jeżeli mam w menu 70 linków, no to w tym systemie musze pisać 70 x (oczywiscie modyfikujac je)
"siedziba" => "inc/teksty/siedziba.inc",
"adres" => "inc/teksty/adres.inc" ?
Ten kod wkleic przed kodem html, czy po?
No i najważniejsza rzecz - nie rozumiem tego includowania tablic. Jeżeli mam menu w tabeli, a zincludowane menu pod adresem jakiskatalog/menu.inc no to w tabeli wstawiam include("adresik") a w tym systemie obok kodu
pisze
include("jakiskatalog.inc")questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
patrycjusz
Ten kod i tylko on wklejasz jako index.php
obejrzyj dokładnie ten kod tutaj[php:1:b36a77e4b9]<?php
if ($strony[$gdzie] != '')
{
}
?>[/php:1:b36a77e4b9]
i tera tak: strone jak masz w html dzielisz na dwie części i pierwszą z nich jest header.inc a drugą footer.inc a miedzy nie ładuje sie zawartosć do której ścieżke podajesz w tablicy. :wink:
A teraz czy ty jeszcze w header chcesz zaincludować menu to już twoja sprawa ale nie powinieneś mieć z tym problemu 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.