Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] GZip i implementacja w php
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
kosheen2k
Tak w temacie, poszukuję skryptu, który w locie będzie pakował stronę i rozpakowywał u klienta... (nie wiem czy dobrze rozumuje z tym pakowaniem). Fakt potrzebuję czegoś tak jak jest w phpBB bo mam, że tak powiem serwis, który ma dużo odwiedzin (wręcz bardzo dużo tongue.gif) i potrzebuję właśnie czegos takiego.... A byłbym zapomniał, szukałem na google, i nie ma czegoś co mogłoby rozwiązać mój problem.

Możecie coś polecić Drodzy Forumowicze? Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
strife
http://pl.php.net/manual/pl/ref.zlib.php
http://pl.php.net/manual/pl/ref.zip.php

Ups nie zauważyłem, że chodzi o skrypt przepraszam ... dry.gif
kosheen2k
ano właśnie nie bardzo wiem gdzie w phpBB mam sie odwołać do tej funkcji, bo tam to kosmos tylko widze jak na tą chwilę... jeszcze poszukam, ale tam jest jakos dziwnie pakowane, bo patrzylem referencje w php.net (te ktore podales) i nie bardzo wiem jak tongue.gif ...

Dziekuje za pomoc. Ale prosze o wiecej smile.gif Pozdrawiam
kosheen2k
Hehe NuLL thx za podpowiedź... też się przyda, ale nie o taki skrypt mi chodziło smile.gif

Ja myślałem w ten sposób, żeby strona szybciej chodziła to trzeba jej zarzucić kompresję i potem rozpakować u klienta i myślałem, że jest do tego potrzebny jakiś straszny skrypt, a tu wystarczy:

Na początku strony:
  1. <?php ob_start("ob_gzhandler"); ?>

a na końcu dać:

1. <?php ob_end_flush(); ?>

I to wszystko! Tak dokładnie dwie linijki kodu i mam kompresję strony o jakieś ~90%.

Pozdrawiam. Sprawdźcie to na swoich stronach. Warto!

Można zamknąć temat. Dziękuje.
flashdev
Cytat(kosheen2k @ 5.05.2006, 00:47:01 ) *
Na początku strony:
  1. <?php ob_start("ob_gzhandler"); ?>

ob_gzhandler - czy ta funkcja automatycznie sprawdza że przeglądarka obłsuguje kompresiję?
Czy trzeba taką obsługę zrobić samemu?

Cytat(kosheen2k @ 5.05.2006, 00:47:01 ) *
a na końcu dać:

1. <?php ob_end_flush(); ?>

To na końcu nawet nie jest potrzebne smile.gif
kilas88
Cytat(flashdev @ 5.09.2009, 17:56:57 ) *
ob_gzhandler - czy ta funkcja automatycznie sprawdza że przeglądarka obłsuguje kompresiję?
Czy trzeba taką obsługę zrobić samemu?

Nie trzeba, funkcja ta sama wszystko sprawdza i wysyła w odpowiednim formacie, w zależności od przeglądarki.

Nawiązując do tematu, można jeszcze łatwiej (bez edycji każdego pliku z osobna):
mod_deflate
b3
z tego co ostatnio wyczytalem, mod_deflate jest dziurawe.. wiec lepiej uzyc funkcji phpowskich smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.