Mam problem z kodowaniem znaków które są dodawane do bazy. Zamiast polskich znaków zmienia na inne, np z ą robi a. W bazie mam kodowanie iso-8859-2
W jaki sposób mam rozwiązać ten problem?
<form name="doublecombo2" id="doublecombo2"> <select size="1" name="a2" id="a2" onChange="java script:getKsiazki(this.options[this.selectedIndex].value, 2)"> <option>-- wybierz przedmiot --</option> <? include_once "config.php"; } ?> </select><br /><br /> <select name="tyt2" id="tyt2" size="1" > <option disabled>-- wybierz książkę(tytuł) --</option> </select><br /><br /> sztuk: 1<br /><br /> cena: <input type="text" name="cena" /><br /><br /> opis: <textarea name="opis" rows="5" cols="30">łą</textarea><br /> <input type="button" value=" Dodaj " id="submitBtnKs" onclick="addBook()" /> </form>
<?php include "config.php"; $opis = $_POST[opis]; $activ = 1; $user = 1; $ksiazka = 1; $cena = 1; //$opis = "łą"; //$opis = iconv("", "ISO-8859-2", $opis); $result = mysql_query("INSERT INTO sprzedaz VALUES('', '$user', '$ksiazka', '$cena', '$opis', '$activ')"); } else ?>
<?php $opis=iconv('utf-8','iso-8859-2',$opis); ?>
<?php mb_convert_variables('ISO-8859-2', "ASCII,UTF-8,SJIS-win", $opis); ?>
<?php $opis=iconv('utf-8','iso-8859-2',$opis); ?>
<?php ?>
<?php $tytul_z_bazy =iconv('iso-8859-2','utf-8',$tytul_z_bazy); ?>