Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MAX_FILE_SIZE nie dziala
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
marcini82
Witam!

Mam taki formularz:
  1. <form enctype="multipart/form-data" id="wyslijPlik" onsubmit="return sprawdzPlik();"
  2. action="http://cos_tam" method="post">
  3. <!-- max 1MB -->
  4. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1048576" />
  5. <!-- Name of input element determines name in $_FILES array -->
  6. <tr> <td> Wybierz plik: </td><td> <input id="userfile" name="userfile" type="file" /> </td>
  7. <td> <input type="submit" value="Wyślij plik" /> </td></tr>
  8. </form>

MAX_FILE_SIZE ustawilem dla testow na 1MB.
Problem w tym, ze trzeba wyslac caly plik na serwer, zeby sie dowiedziec ze jest za duzy.
Dopiero jak plik sie zaladuje (sadzac po czasie wysylania formularza) to mam ustawione w php $_FILES['userfile']['error']=2.

A blad powinien byc chyba zlaszany przed wyslaniem? Co tu jest grane?
erix
Nie masz takiej mozliwosci po stronie klienta.
Chyba, ze za pomoca VBS, ale to juz inna para kaloszy.
revyag
Pole MAX_FILE_SIZE jest niestety zależne od przeglądarki i nie można na nim oprzeć walidacji rozmiaru pliku.
erix
revyag, jemu chyba chodzi o sprawdzenie, czy plik wybrany do uploadu (przed wyslaniem na serwer) nie jest wiekszy od dopuszczonego.

Ja to tak zrozumialem.
revyag
@erix o tym samym mówię. Przeglądarka powinna poinformować użytkownika że rozmiar pliku podanego do uploadu jest większy od wartości podanej w MAX_FILE_SIZE.
http://pl2.php.net/manual/pl/features.file-upload.php
marcini82
Czyli to przegladarka powinna zareagowac, a php nie dostaje od niej informacji o rozmiarze pliku zanim sie on caly nie zaladuje?

To w takim razie mozecie mi napisac, w jakich przegladarkach to dziala? Bo probowalem w najnowszych wersjach IE i FF i nic z tego...

Czy to co pisza w manualu php o kontroli rozmiaru przed wyslaniem to tylko nic nie warte pobozne zyczenia?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.