Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
banpl
witam, mam oto taki problem
mam strone w kilku jezykach: polski, angielski i rosyjski

mam problem z kodowaniem strony w jesyku rosyjskim, nie wiem poprostu jak to zakodowac zeby text rosyjski byl w pelni widziany na stronie a nie jako znaki zapytania badz krzaczki, jakiego uzyc tutaj kodowania badz jak przetworzyc plik z jezykiem rosyjskim na plik w kodowaniu iso-8859-2

dla przykladu, znalazlem sobie strone ktora jest w jezyku rosyjskim, kodowanie strony to iso-8859-2 natomiast znaki rosyjskie sa zapisane w taki oto sposob : sa to &# i 4 cyfry co daje taki efetk

1. Приветствие
  2. Президента
  3. Города

czy ma ktos jakis pomysl, bede bardzo wdzieczny za wszeslka pomoc smile.gif

pozdrawiam smile.gif
mario
podejrzyj kodowanie na tej stronie http://iplit.laser.ru/dc/
banpl
a tutaj na forum to dziala, bo gdy wpisalem formule znakow ze strony w formie &# i 4 cyfry to zostalo to zmienione na znaczki rosyjskie, tzn ze jest jakis sposob smile.gif, prosze o podpowiedz bo nie mam naprawde pojecia jak to zrobic ;(

pozdro
babejsza
musisz za pomocą np. str_replace zmienić znaki z cyrylicy na te rozpoznawane przez kodowanie iso-8859-2.

Tablice z przetłumaczonymi znakami masz tu: http://bazy.hoga.pl/fonty/fontu_Cyrillic.asp

Korzystaj z rubryki "DEC".

zmiany możesz dokonać wykonując to np tak:

1. <?php
  2. $to = array("Ѐ", "Ё");
  3. $na_to = array("&amp;#1024;","&amp;#1025;");
  4.  
  5. $text = str_replace($to, $na_to, $text);
  6. ?>

//EDIT

kurcze oczywiście w tablicy $na_to powinno to wyglądać tak (bez spacji):

Kod
&; 1024;
Cysiaczek
Ja się tylko zastanawiam nad wydajnością takiego rozwiązania...
babejsza
Wydajność taka sobie. Ale jeżeli upiera się przy pozostaniu przy iso-8859-2 to raczej innego wyjścia nie ma smile.gif.
mario
nie wiem czy masz teksty źrodłowe w cyrylicy. Ja kiedyś miałem podobny problem i zapisałem teksty jako HTML z Word'a, wyciąłem potem z kodu już skonwerterowane znaki i wkleiłem do dokumentu.

Oczywiscie to czyste lamerstwo ale nie miałem czasu więc tak zrobiłem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.