Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt zapisujący dane - jak ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiler129
Na innych forach nie potrafili mi pomódz więc przyszedłem tu gdzie napewno ktoś się znajdzie kto będzie wiedział.
A wię tak
Mam taki niekonwencionalny chyba problem.
Jeden skrypt czyta dane z bazy i robie z nimi cos takiego:
http://www.mojastrona.pl/skryptzapisujący.php?variable=dane do zapisu

I niewiem jak napisac skrypt skryptzapisujacy.php aby po podaniu do niego ?variable=dane do zapisu zapisał wartość ,,dane do zapisu"

To dla mnie bardzo ważne.
Bardzo prosze o pomoc tongue.gif
piotrekkr
napiz tak ?variable=dane_do_zapisu i pozniej

1. <?php
  2. $tekst=str_replace('_',' ', $GET['variable']);
  3. ?>

albo mozesz zrobic :
  1. <?php
  2. $link="http://www.mojastrona.pl?variable=".urlencode('dane do zapisu');
  3. echo '<a href="'.$link.'" >link</a>'
  4. ?>

i pozniej w skrypcie robisz :

1. <?php
  2. $link=urldecode($_GET['variable']); 
  3. //i masz dane
  4. ?>
kiler129
piotrekkr - nic nie załapałem

a ty zaczaiłeś o co mi biega ?
tzn. potrzebuję skrypt który będzie tak napisany ze jesli wywoła go się tak: skrypt.php?variable=dane to on zapisze "dane" do pliku - wiesz o co mi biega ?
piotrekkr
ehh no zdaje sie ze cie zle zrozumialem. myslalem ze ci chodzi o sam sposob presylania stringow w url.
Zapis jest prosty poczytaj troche o sql i o INSERT. sam skrypt nie jest trudny ale ja ci go nie napisze troche wlasnej inicjatywy proboj czytaj manuala. nikt ci gotowca nie bedzie pisal my tu pomagamy a nie piszemy gotowe skrypty. jak cos napiszesz to wklej tutaj jak nie bedziesz wiedzial co dalej. pozdro
kiler129
Ale kurde, ja nie mam czasu na czytanie manuala !
Ja muszę mieć skrypt na szybko sadsmiley02.gif

BŁAGAM !
piotrekkr
heh sory ale ja tez nie mam czasu piosac skryptow dla ciebie ale jakbys poswiecil chwile na czytanie manuala php i mysql to bys w pol godziny taki skrypcik napisal. pozdro
bigZbig
@piotrekkr - koledze chodzi o zapis do pliku a tymu podajesz informacje o zapisie do bazy danych

@kiler129 - jak Ci się spieszy to daj to na forum zlecenia.
piotrekkr
heh nie wiem dlaczego mialby byc zapis do pliku @kiler129 nic takiego nie napisal 3 razy czytalem jego posta

EDIT: heh sorki pozniej to dopiero napisal ze trzeba mu do pliku zapis. chyba ide na powietrze bo juz powoli przestaje rozumiec co ludzie pisza w postach tongue.gif
bigZbig
Cytat(kiler129 @ 21.06.2006, 11:44 ) *
... tzn. potrzebuję skrypt który będzie tak napisany ze jesli wywoła go się tak: skrypt.php?variable=dane to on zapisze "dane" do pliku - wiesz o co mi biega ?

Jak to nie?
kiler129
No dobra jakieś olśnienie miałem laugh.gif

1. <?php
  2. $fp=fopen("data.nfo", "a"); //otwiera plik data.nfo w celu dopisania
  3. flock($fp, 2); //blokuje plik
  4. fwrite($fp, $HTTP_GET_VARS["variable"]."n"); //zczytuje zmienną variable z adresu
  5. flock($fp, 3); //odblokowuje plik
  6. fclose($fp); //zamyka plik
  7. echo "to zostalo zapisane do data.nfo: ".$HTTP_GET_VARS["variable"]; //wyswietla co zapisal
  8. ?>

Skrypt działa z powodzeniem smile.gif

edit: kurcze, dlaczego się pododawały same z sibie \ ?
Przy edycji postu tego nie ma <hmm>
piotrekkr
masz wlaczone na serwerze magic_quotes_gpc dlatego dodaje backslashe uizyj stripslashes() aby sie ich pozbyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.