Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Coś dziwnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiler129
Niewiem dlaczego tak się dzieje ale gdy mam sobie ustalenie zmiennej

1. <?php
  2. $adr = db5.***.com ;
  3. ?>

I puźniej chcę użyć

1. <?php
  2. $sql = mysql_connect("$adr","$usr", "$pwd") or die ("SQL ERROR");
  3.  mysql_select_db("$sna");
  4. ?>

To wywala mi

Cytat
Warning: mysql_connect(): Unknown MySQL server host 'db5***com' (1) in /home/www/***.***.com/index.php on line 29
SQL ERROR

Czego to wina że niwidzi kropek ?
Ludvik
Podstawy typów danych: stringi. Łańcuchy znaków zamyka się w apostrofy lub cudzysłowy. A kropka jest operatorem łączenia stringów. Dziwię się, że nie wyrzuciło parse errora w tym przypadku.

1. <?php
  2. $adr = 'db5.***.com' ;
  3. ?>
kiler129
Ludvik - pomyślałem o tym przedchwilą i zobaczyłem po kilku sec tablicze że nowy mail dostałem z forum php.pl laugh.gif

edit: a co znaczy Column count doesn't match value count at row 1 ?
rama
Cytat(kiler129 @ 25.07.2006, 23:02 ) *
edit: a co znaczy Column count doesn't match value count at row 1 ?

Jak dobrze pamiętam, to ten błąd pojawia się przy INSERT'ach w składni MySQL oraz informuje o tym, że zabrakło albo pojawiło się za dużo wartości przypisanych do niektórych kolumn w formule (sprawdz czy jest odpowiednia ilość wartości w values(...), która pasuje do liczby pól znajdujących się w tabeli w bazie lub w składni winksmiley.jpg )

Przykłady (poprawne):
Zakładając, że tabela posiada 3 kolumny winksmiley.jpg oraz pierwsza kolumna (np. id) to pole z autoincrement'em, więc można je zostawić w postaci ''
  1. INSERT INTO tabela VALUES('','wartosc1','wartosc2')

1. INSERT INTO tabela (kolumna1, kolumna2) VALUES('wartosc1','wartosc2')
nospor
@kiler129
1)
proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole

2)
Cytat
Coś dziwnego
Dziwny to jest Twoj tytul. Widzac taki tytul równie dobrze może ci chodzić, ze zauwazyles jak Twoj sasiad lewituje i na tę okazaje smazyc topic pod tytulem: "Cos dziwnego". Tytul ma odzwierciedlac problem, więc popraw go na sensowniejszy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.