Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql indexowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Skleroza normalnie.. Jak sie robilo zeby automatycznie po usunieciu jakiego rekordu przeindexowalo mi wszystkie inne rekordy tak zeby numery np. id byly po kolei
Gość
Ten i wiele innych tematow juz przeczytalem wiec...

Wyciąg z tematu w poscie wyzej.
Cytat
A jesli chcialbys zachowac ciag bez dziur to byloby to raczej ciezkie, z tego wzgledu, ze jak usunalbys jakis sezon ze srodka, to musialbys wszystkie z wiekszym ID "cofnac" o 1. Wiazaloby sie to z koniecznoscia cofniecia ID kazdemu meczowi (z sezonu o wyzszym ID niz ten wlasnie usuniety), jednym slowem.. duzo roboty.. niepotrzebnej roboty.

Mi wlasnie chodzi o to zeby cofnac o jeden wszystkie wartosci id rekordow ponad usunietym numerkiem. Nie ma jakiegos slowa kluczowego ktore za to odpowiadalo? Kiedys czytalem jakis kursik i wlasnie wydaje mi sie ze jest takie cos.
Prph
Tylko po co?
Ustaw auto inkrementowanie id w tabeli bazy danych i juz.

Chyba drzemie w Tobie diabelek, co sie idealista zwie... Dziura w id tabeli to nie przestempstwo, tylko normalna normalnosc.

Adrian.
Gość
Wiem,ze takie "dziury" moga sobie normalnie egzystowac w tabeli,ale ja chcialbym to wykorzystac do czegos w stulu systemu notek i wyswietlac id jako numer takiej "notki" a jakos nie widzi mi sie "notka" 4 5 6 i nagle 8 bo musialem ununac 7 z takich czy innych powodow.
Inna sprawa,ze naprawde wydaje mi sie ze czytalem o jakims slowie kluczowym odpowiadajacym za to. Czytam teraz Reference Manual'a ale narazie nie widze..
nospor
Cytat
do czegos w stulu systemu notek i wyswietlac id jako numer takiej "notki"
Ale numerowanie robi sie inaczej. np. tak:
Temat: Numerowanie rekordow

Cytat
Inna sprawa,ze naprawde wydaje mi sie ze czytalem o jakims slowie kluczowym odpowiadajacym za to
Mozesz probowac z triggerami
piotrekkr
sproboj tak moze da rade
  1. UPDATE 'nazwa_tabeli' SET `ID`= `ID` - 1 WHERE `ID`> usuniete_id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.