Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SMARTY - problem z includowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
cf4ni4k
Mam problem z napisaniem systemu smarty - przeczytalem na forum kilkanascie postow dotyczacych smarty, jak rowniez konstruowania linkow typu index.php?go=costam ale mimo wszystko w dalszym ciagu mam problemy z poprawnym zincludowaniem wszystkich czesci strony. Oczywiscie standardowy sposob includowania include("costam.inc") jest duzo latwiejszy ale system smarty wydaje sie znacznie wygodniejszy i posiada znacznie wiecej funkcji.

Moja prosba jest taka: jezeli moglby ktos napisac mi ten smarty, bylbym cholernie szczesliwy. Chodzi mi tylko o napisanie smarty dla strony glownej, z reszta sobie sam poradze. Mysle, ze dla tych co smarty jest w malym palcu zajmie to najwyzej 5 min, nie wiecej. Na stronie glownej mam tylko skrypt newsow (z kodu php), pozniej dopiero dojdzie system banerowy, logowanie itd - ale jak sam wczesniej napisalem, z tym powinienem poradzic sobie juz sam. Prosze o jak najszybszy kontakt osoby, ktora okazalaby sie na tyle litosciwa, ze chcialaby mi pomoc z tym smarty. Ja ze swojej strony moge zaproponowac jedynie reklame serwisu no i rzecz jasna ... szybkie podrzucenie kodu mojej strony glownej.

Pozdrawiam, cf4ni4k
8)
DeyV
proponuję:
- wziaść głęboki oddech
- może jakaś kawa, albo parę godzin snu?
- http://smarty.php.net
- http://de.php.net/manual/pl/language.basic-syntax.php
cf4ni4k
prosze usunac tego posta[/manual]
cf4ni4k
To znowu ja biggrin.gif Postanowilem przed chwila napisac w HTML'u skromny layout (zaledwie kilka tabelek, bez zadnych tekstow i kodu php). Mozna znalezc go na stronie www.blaugrana.net/smarty.html (prosze o zerkniecie do zrodla html). Kodu w nim nie ma zbyt wiele, wiec nie powinno sprawic to trudnosci doswiadczonym programistom, prosze aby ktos mi przerobil system smarty
[php:1:34e0a32b6d]<?php
//pobiera z linku parametr 'go' i przypisuje go do zmiennej $gdzie
$gdzie = $HTTP_GET_VARS['go'];
$strony = array
(
//tutaj dokładnie wypisujemy co sie ma includowac w postaci tablicy
"siedziba" => "inc/teksty/siedziba.inc",
"adres" => "inc/teksty/adres.inc"
);
//sprawdza jezelizawartość istnieje w tablicy to includuje
//podana tam wartość
if ($strony[$gdzie] != '')
{
include("inc/header.inc");
include("$strony[$gdzie]");
include("inc/footer.inc");
}
//tutaj includuje strone jezeli zwiedzajacy podał złą wartość parametru
//lub cos co chcecie aby było na głownej
else
{
include("inc/header.inc");
include("inc/teksty/glowna.inc");
}

// a konstrukcja linku wygląda tak
index.php?go=siedziba
?> [/php:1:34e0a32b6d]
na taki, aby pasowal do mojej strony (w powyzszym przykladzie jest tylko header.inc, glowna.inc i footer.inc a ja potrzebuje znacznie wiecej zincludowanych czesci strony). W przykladzie tym zastosowalem juz nazwy plikow ktore sluzyc beda do includowania poszczegolnych czesci strony - tak dla ulatwienia. Bede wdzieczny za napisanie tego systemu i licze na wyrozumialosc. Pozdrawiam!
cf4ni4k
Pomocy sad.gif Ciągle szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, próbuje różnych rozwiązań, czytam naprawde przeróżne posty z archiwum dotyczące smarty jak i polskojęzycznych kursów ale jak narazie nic. Nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem i w dalszym ciągu szukam przeróżnych rozwiązań ale widzę, że nie ma to sensu.

Jako, że jakoś dziwnie nikt nie stara się mi pomóc przy napisaniu tego systemu (nie wiem z czego to wyniku, być może z mojego loginu ? biggrin.gif) to może chodź troche ktoś byłby mi wstanie udzielić kilku rad ?

Nie wiem czy moje rozumowanie w tym przypadku jest słuszne ale mam taki problem: otóż w powyższym kodzie są trzy części do zincludowania:
Kod
(include("inc/header.inc");  

include("inc/teksty/glowna.inc");  

w moim przypadku natomiast tych czesci jest znacznie wiecej, nie trzy lecz 6 (layout jest na stronie www.blaugrana.net/smarty.html). W takim wypadku co powinien zrobic, w jaki sposob sie za to zabrac?[/code]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.