Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gra tekstowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Anteek
Witam więc mam zamiar zacząc robic gre tekstowa jakis manager albo rpg tylko jestem w tej dziedzinie kompletnie zielony i niewiem od czego zacząc?Prosze o jakies dokladne wyjasnienie ... winksmiley.jpg krok po kroku...
Lee
Zacznij od nauki php, pisanie Tobie jak zacząć pisać grę tekstową nie ma sensu. Powiem tak, trzeba znać więcej niż podstawy php i mysql, mieć jakie kolwiek pojęcie o templatach i obiektach najlepiej podejrzeć kod gotowych skryptów (Vallheru itp) i potem zaczać pisać coś własnego, ale pisanie samemu czegoś takiego przy małych umiejętnościach nie ma sensu
Anteek
Hmmm to rozumiem ze teraz mam poczytac kilka kursow php i mysql? a pozniej zaczac prace:)
dyktek
taaa myśle że dwa dni czytania kursów wystarczą no może trzy tongue.gif
dawhol
To sie nazywa isc z motyka na słońce =D Zeby napisac taka gre potrzeba moim zdaniem przynajmniej kilka tygodni intensywnej nauki php ;p
Rafał 40x
wg. mnie to kilka(naście?) miesiecy winksmiley.jpg
Gość
Kwestia indywidualna - jeśli jesteś na to bardzo napalony i bedziesz sie uczyl intensywnie, jeśli masz bardzo kreatywny umysł, w php trzeba sie wykazać odrobiną własnych pomysłów na rozwiązywanie problemow, nie wystarczy napisać raz-dwa-trzy i gra gotowa wg. jakiegos wzoru tylko polega to na zasadzie ze musisz z podstawowych funkcji (komend) tworzyc wlasne, bardziej zlozone.

Co do nauki - polecam zaopatrzyć się w ćwiczenia praktyczne w php Heliona (9 zł z groszami ... śmieszne pieniadze a dzieki temu w 1-2 dni wystartujesz z nauka w bardzo latwy, przyjemny i zrozumialy sposob). Potem dzieki nabytej wiedzy sproboj tworzyc bardziej zlozone skrypty. Z bagażem znanych Ci funkcji powinieneś był sam osądzić kiedy bedziesz w stanie napisać gre.
TomASS
Ja mam troszkę inne zdanie niż Wy tongue.gif

Myślę, że kolega powinien spróbować napisać taką grę - przy okazji dużo, bardzo dużo się nauczy. Wcale nie trzeba poświęcić miesięcy na naukę, poznawać templajty aby napisać prostą grę. Oczywiście w miarę pisania, "pisarz" będzie czasami niezadowolony ze swojego kodu i zaczyna poprawiać, ulepszać, modyfikować - to uczy.

@Antek :
Pisz, pisz i jeszcze raz pisz - przez ćwiczenia do sukcesu tongue.gif
Zacznij od narysowania algorytmu na karteczce a później spróbuj go przenieść na ekran smile.gif
Gość
Jak może zacząć pisać jeśli (tzn mam takie wrazenie tongue.gif) nie zna php ? Trzeba znac podstawy + podstawy mysql. No a faktem jest że ćwiczenia ksztalca najlepiej smile.gif Wszak napisalem zeby na poczatku zrobil jakis prosty system logowania itd tongue.gif (no a do czego mu sie to potem przyda jak nie do gry ;P)
Lee
Przecież pisałem żeby zaczął od nauki php sleep.gif nie kazałem mu siedzieć miesiąca nad tym bo i ja tyle się nie uczyłem. Wykułem (hahahah haha.gif) podstawy i sam pisze skrypty, jak czegoś nie wiem to pytam Was (dzięki za pomoc smile.gif) i zapamiętuje co i jak działa, zyskuje kolejną wiedzę winksmiley.jpg
bigZbig
Zeby napisac przykladowo szubienice, nie trzeba byc guru php, ani nawet wiedziec jak sie programuje obiektowo. Nie trzeba znac sqla bo wszystko mozna zrobic na plikach. Przydalaby sie oczywiscie umiejetnosc uzycia sesji, ale napisanie takiej gierki to (powtorze za TomASS) swietna zabawa i okazja do poznania paru rzeczy. W gruncie rzeczy Panowie php to pryszcz - tego mozna sie nauczyc - najwazeniejszy jest pomysl na gre.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.