Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nie do konca rozumiem sesje =/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawhol
A wiec taki problem mam ze sesjami - nie rozumiem ich do końca, a dokładnie nie rozumiem jak zapisać sesion id do cookie na forum ani w innych kursach nie znalazłem jakiegoś dokladnego wytlumaczenia przechowywania sesion id w cookies. Chciałem się dowiedzieć jak to działa tzn jak fukncjonują cookies to wiem smile.gif Poprostu niewiem skąd pobrać ten numer sesion ID i czy nie robi się to automatycznie winksmiley.jpg.

Z góry serdecznie dziękuję.
php programmer
Cytat
sesion id do cookie

To się samo robi automatycznie jak zaczynasz sesję tj
  1. <?php
  2. ?>
dawhol
acha dzięki tak myslałem ale nie byłem do konca pewien smile.gif a jescze jedno pytanie jezeli będe teras sprawdzał jakies tam dane to nie musze wywoływac tego ciasteczka to tez zrobi sie automatycznie ?
Ismael
Cytat(dawhol @ 22.08.2006, 11:35 ) *
acha dzięki tak myslałem ale nie byłem do konca pewien smile.gif a jescze jedno pytanie jezeli będe teras sprawdzał jakies tam dane to nie musze wywoływac tego ciasteczka to tez zrobi sie automatycznie ?

musisz jedynie w kazdym skrypcie (najlepiej zrobic sobie oddzielny plik ktory bedziesz includowal) wywolac :

1. <?php
  2. ?>

automatycznie zostanie pobrany plik cookie z id sesji

przed php 4.1 trzeba bylo recznie ustawiac zmienna sesji, tj:
$sesja = 'Anatol';
session_register('sesja');

tak stworzana sesje wykorzystywalo sie w nastepujacy sposob:
$sesja = 'Anatol';
session_start('sesja');

Jesli koniecznie chcesz (ale nie ma to dklamnei jakiegos wiekszego sensu ; )) mozesz i teraz tego uzywac ; P
Ludvik
Cytat
przed php 4.1 trzeba bylo recznie ustawiac zmienna sesji, tj:
$sesja = 'Anatol';
session_register('sesja');

tak stworzana sesje wykorzystywalo sie w nastepujacy sposob:
$sesja = 'Anatol';
session_start('sesja');

Kompletnie nie rozumiem o co chodzi... Zacznijmy od session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual...
Kod
bool [b]session_start[/b] ( void  )

Nie widzę żadnych argumentów, więc nie wiem co znaczy to 'sesja'.

Dalej - nie można tego teraz używać. Pojawiło się register_globals, które skutecznie uniemożliwia wykorzystanie session_register(). Piszą o tym nawet w manualu.
Cytat
Uwaga!
Jeśli skrypt ma działać niezależnie od ustawienia register_globals, niezbędne jest użycie tablicy $_SESSION, jako że elementy $_SESSION są atomatycznie rejestrowane. Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals.
Ismael
wazna jest tylko pierwsza czesc psotu, reszta to byl taki dodatek ; >

sesja -> widzisz tam zmienna $sesja ? : > co to moze byc.

Cytat
Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals.

wiec ?
Ludvik
Cytat(Ismael @ 22.08.2006, 15:57 ) *
sesja -> widzisz tam zmienna $sesja ? : > co to moze byc.

Nie wiem, nie znam się. php mi mówi, że to jest string(6). Nazwy intuicyjnej za bardzo to nie ma... Anatol bardziej mi się kojarzy z imieniem niż z sesją... Wciąż jednak nie wiem, co ta zmienna robi w wywołaniu session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Od 4 lat nie spotkałem się z taką konstrukcją, manual mówi coś innego, więc może zamiast mówić do mnie jak do dziecka, wyjaśnisz mi coś.

Ignorując register_globals pokazujesz, że za bardzo nie masz pojęcia o konfiguracji php, w której wspomniana dyrektywa od dawna jest domyślnie wyłączona i nikt poważny jej nie dotyka.

Będę milszy jak usłyszę sensowną odpowiedź, a nie teksty typu "co to może być?". Adresatem nie jest pięciolatek...
dawhol
Ja juz raczej skumałem zaraz sie biore za testowanie smile.gif wielkie dzięki tym którzy napisali pierwsze posty i Ludvikowi ze mówi co jest zle i czego mam sie nie uczyc winksmiley.jpg
Ismael
Cytat(Ludvik @ 22.08.2006, 17:29 ) *
Nie wiem, nie znam się. php mi mówi, że to jest string(6). Nazwy intuicyjnej za bardzo to nie ma... Anatol bardziej mi się kojarzy z imieniem niż z sesją... Wciąż jednak nie wiem, co ta zmienna robi w wywołaniu session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Od 4 lat nie spotkałem się z taką konstrukcją, manual mówi coś innego, więc może zamiast mówić do mnie jak do dziecka, wyjaśnisz mi coś.

Ignorując register_globals pokazujesz, że za bardzo nie masz pojęcia o konfiguracji php, w której wspomniana dyrektywa od dawna jest domyślnie wyłączona i nikt poważny jej nie dotyka.

Będę milszy jak usłyszę sensowną odpowiedź, a nie teksty typu "co to może być?". Adresatem nie jest pięciolatek...

$sesja to zmienna. Anatol to poprostu jej wartosc (tak w przypadku wywoalnia sesion_register('sesja') bedzie sie nazywalo cookie, nazwa czysto PRZYPADKOWA)

fakt, nie uzywa sie tej metody od pojawienia sie 4.1 CHOCIAZ mozna to zrobic. podalem to jako "ciekawostke"

mam nadzieje, ze rozwialem watpliwosci ?

edit.
moglem napisac
$nazwa_cookie = 'Anatol';
i wszystko byloby jasne ; )

edit2.
jeszcze raz ... to byla CIEKAWOSTKA! nic zobowiazujacego ; )
kszychu
Ismael, "zabłysnąłeś" tym:
Cytat(Ismael @ 22.08.2006, 11:43 ) *
session_start('sesja');

Otóż, funkcja session_start() nie przyjmowała i nadal nie przyjmuje żadnych argumentów.

I proszę, Nie podawaj "ciekawostek", które są już od dawna nieużywane, bo tylko zaciemniasz.
Ismael
Cytat(kszychu @ 23.08.2006, 11:41 ) *
Ismael, "zabłysnąłeś" tym:

Otóż, funkcja session_start() nie przyjmowała i nadal nie przyjmuje żadnych argumentów.

I proszę, Nie podawaj "ciekawostek", które są już od dawna nieużywane, bo tylko zaciemniasz.

tu rzeczywiscie sie pomylilem, wstyd.
ale komus moze sei przysnic, zeby nadac swoja nazwe ciasteczku - aczkolwiek sam nie polecam ; P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.