Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simon111
Witam
Postanowiłem założyć nowy temat bo po przejrzeniu tematów nie znalazłem odpowiedzi na mój problem i nie mogę się z nim uporać. Zainstalowałem sobie na kompie krasnala. Za pomocą phpMyAdmin utworzyłem przykładową bazę danych o nazwie testowa00 a w niej tabelkę test00 z jakimiś rekordami. Po utworzeniu pliku stronka.php i umieszczeniu jej w odpowiednim katalogu krasnala, a następnie jej odpaleniu nie mogę odczytać żadnych danych z mojej bazy. Mój plik stronka.php wygląda tak:

<?php

$link = mysql_connect("localhost", "", "")
or die("Nie można połączyć się z MySQL");

mysql_select_db("testowa00")
or die("Nie można połączyć się z bazą");

$query = "SELECT * FROM test00";
$result = mysql_query($query)
or die("Query failed");

while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo "<TR><TD>" . $row["imie"] ."</TD>
<TD>" . $row["nazwisko"] ."</TD>
</TR>\n";
}

mysql_free_result($result);
mysql_close($link);

?>

Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, co robię nie tak. Dostaję bowiem komunikat, że nie mogę się połączyć z bazą. Przyszło mi do głowy że może powinienem w tym skrypcie umieścić jakieś logowanie i hasło, żeby dostać się do mojej bazy (bowiem wchodząc do phpMyAdmin musiałem zadać login: root i hasło: krasnal). Acha, gdzie powinienem trzymać pliki bazy (może umieszczone są w złym miejscu) zostały one utworzone domyślnie w katalogu mysql/data.
Jestem dopiero początkującym uczniem php więc jeżeli to jest bardzo proste to proszę się ze mnie nie śmiać, ale kombinowałem już jak słoń pod górkę i nic nie zdziałałem.
Pozdrawiam Simon.
uli
Cytat(simon111 @ 11.10.2006, 12:21:12 ) *
Witam
Postanowiłem założyć nowy temat bo po przejrzeniu tematów nie znalazłem odpowiedzi na mój problem i nie mogę się z nim uporać. Zainstalowałem sobie na kompie krasnala. Za pomocą phpMyAdmin utworzyłem przykładową bazę danych o nazwie testowa00 a w niej tabelkę test00 z jakimiś rekordami. Po utworzeniu pliku stronka.php i umieszczeniu jej w odpowiednim katalogu krasnala, a następnie jej odpaleniu nie mogę odczytać żadnych danych z mojej bazy. Mój plik stronka.php wygląda tak:

<?php

$link = mysql_connect("localhost", "", "")
or die("Nie można połączyć się z MySQL");

mysql_select_db("testowa00")
or die("Nie można połączyć się z bazą");

$query = "SELECT * FROM test00";
$result = mysql_query($query)
or die("Query failed");

while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo "<TR><TD>" . $row["imie"] ."</TD>
<TD>" . $row["nazwisko"] ."</TD>
</TR>\n";
}

mysql_free_result($result);
mysql_close($link);

?>

Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, co robię nie tak. Dostaję bowiem komunikat, że nie mogę się połączyć z bazą. Przyszło mi do głowy że może powinienem w tym skrypcie umieścić jakieś logowanie i hasło, żeby dostać się do mojej bazy (bowiem wchodząc do phpMyAdmin musiałem zadać login: root i hasło: krasnal). Acha, gdzie powinienem trzymać pliki bazy (może umieszczone są w złym miejscu) zostały one utworzone domyślnie w katalogu mysql/data.
Jestem dopiero początkującym uczniem php więc jeżeli to jest bardzo proste to proszę się ze mnie nie śmiać, ale kombinowałem już jak słoń pod górkę i nic nie zdziałałem.
Pozdrawiam Simon.

1. <?php
  2. mysql_connect("ip_serw","użytkownik","hasło")
  3. ?>

1. <?php
  2. $link = mysql_connect("localhost", "root", "krasnal")
  3. or die("Nie można połączyć się z MySQL");
  4. ?>
simon111
Dzięki za poradę, sprawdzę odrazu po powrocie do domku i dam znać o wynikach.

No i sprawdziłem. Uli jesteś wielki, patrzyłem na ten kod tyle razy i nie wpadłem, że trzeba wpisać tam odpowiednie login i hasło. Jeszcze raz wielkie dzięki.

PS.A czy można stworzyć bazę danych nie używając np. phpMyAdmin. Tylko z poziomu zwykłego edytora tekstowego i poprzez zapisanie z odpowiednim rozszerzeniem i umieszczenie w odpowiednim katalogu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.