Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy komputer
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Fusin
Witam. Otóz mój brat postanowił kupić sobie kompa w cenie 2500-3000 zł. Poprosił mnie bym poszukał mu jak najlepszej konfiguracji, zaznaczył tylko, że chciałby mieć dwurdzeniowy procesor. Niestety w cenie jest też monitor no i nie wiem czy wyrobi. Prosiłbym jeżeli ktoś siedzi w "cenach" żeby mi poskładał komputer z wy zej podanymi wymaganiami. Oczywiście komp powinien być szybki no i żeby części ze sobą się nie kłóciły. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Turgon
Nie da się. Tak to skwituje. Chyba, że chcesz monitor "zabójca oczu".
Fusin
No cóż... powiedziałem mu to co sam zrozumiałem ;P No i on powiedział ze dalej ta sama cena ale procek nie musi byc dwurdzeniowy winksmiley.jpg Może komuś uda się coś dobrego złozyc winksmiley.jpg Z góry thx, chociażby za chęci.
Turgon
Spróbuj z Pentiumem D.
NuLL
Jaki monitor ma byc questionmark.gif Przyznam sie ze zlozenie komputera w takiej cenie ktory nie nalezal by do zupelnego dola wydajnosciowego jest cokolwiek trudne.
Fusin
Hmm, Monitor moze byc nawet CRT, LCD nie wymagany ale nie byłoby źle gdyby był LCD winksmiley.jpg
NuLL
On chce na tym grac czy nie questionmark.gif
Fusin
Ehh, no byłoby miło jakby odpalił taki "gothic 3" winksmiley.jpg Jedna sugestie tutaj dam: Dysk wystarczy 80gb jezeli to pozwoli obciac koszty winksmiley.jpg No ,czekam az ktos mi cos podsunie, bo jak juz mówiłem, nie znam sie zbytnio na składaniu kompów (nie jestem na biezaco jezeli chodzi o czesci itd). Z góry thx
Master Miko
Procek: Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX | 789 zł
Płyta Główna: AsRock CONROEXFIRE-eSATA2 Intel 945P | 340 zł
Obudowa: Modecom Enjoy - czarna - 400W | 194zł
Dysk: Maxtor DiamondMax 10 80 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) | 188 zł
RAM: Corsair Value Select DDR2 2x 256MB 533MHz | 262 zł

Karta Graficzna: GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe 128MB TV & DVI (PCI-E) BOX | 529 zł

Monitor: 17" Belinea 1705G1 - Tani a dobry | 799.00

Razem: ~3100zł

Polcecam też:
http://sklep.komputronik.pl/konfigurator.php smile.gif

Dodam tylko jeszcze, że wybrałem najtańszy RAM jaki był... na korzyść procka. RAM zawsze można wymienić, a procek to ważniejsza sprawa.

No i oczywiście monitor najwięcej kosztował... ale to wiadomo. Balinea to chyba najlepszy wybór jeśli chodzi jakość/cena

Gdyby nie kupować monitora, można by się skusić na lepszy procek i lepszy RAM - płyta główna wygląda OK, dysk zawsze można dokupić. kartę graficzną też myślę że powinna wystarczyć (zawsze można wybrać inną w podobnej cenie)

PS: Powiedz tylko bratu żeby uzbierał jeszcze 1000 i wtedy kupował...
eai
Po co Ci dwurdzeniowy procesor skoro nie wiesz jakie ma zastosowanie?

Np Procesor dwurdzeniowy 2GHz (dwa rdzenie czyli łącznie 4GHz), przy wiekszości gier i programów wykorzystasz tylko jeden rdzen czyli fizycznie tylko 2GHz. jak narazie nie spotkałem się z aplikacją lub grą wykorzystującą dwa rdzenie procesora. jesli jeszcze programy, systemy operacyjne i gry nie wykorzystuja dwurdzeniowosci procesora to nie oplaca sie kupowac, lepiej poczekac az beda takie programy (prawdopodbnie Vista bedzie obslugiwala) a cena procesora do tej pory spadnie.

Nie ma sensu przeplacac i jeszcze na tym tracic. Lepiej kup sobie P4 3,4 Ghz
NuLL
[ot]Windows XP Pro ma obsluge dwoch prockow tongue.gif[/ot]
eai
Ma obsługe plyty głownej dwu procesorowej i dwoch procesorow, ale nie obsluguje dwoch rdzeni w jednym procku, bedzie korzystal tylko z jednego rdzenia
dr_bonzo
Cytat
Np Procesor dwurdzeniowy 2GHz (dwa rdzenie czyli łącznie 4GHz),

Chwyt marketingowy prosto z allegro -- nie 4Ghz tylko 2razy po 2Ghz.

Cytat
przy wiekszości gier i programów wykorzystasz tylko jeden rdzen czyli fizycznie tylko 2GHz. jak narazie nie spotkałem się z aplikacją lub grą wykorzystującą dwa rdzenie procesora.

np. Adobe PS -- ale nie we wszystkich operacjach. Ponoc Q3 arena.

[quote]jesli jeszcze programy, systemy operacyjne[quote]
Post pisany z dwuprocesorowej maszyny (slackware, win xp pro tez dziala). Tylko szkoda ze Opera wykorzystuje tylko 1 proc.
Fusin
Hmm niezle ale skoro zrezygnowalismy z dwurdzeniowego procka to... może złozy ktoś jakis zestaw który nie zawiera dwurdzeniowego procka smile.gif Naprawde nie znam się na tym i ktoś kto złoży w tej kwocie (inna nie wchodzi w gre ;/) kompa ma u mnie piwo (jeżeli blisko Suchej Beskidzkiej mieszka winksmiley.jpg). A jeszcze jedno pytanie wzgledem wyedukowania się: czym się róznia karty PCI-E od kart AGP ?
eai
AGP to stare złącze (na starszych płytach głównych 2x, 4x, 8x)
PCI-E to nowe dużo szybsze złącze.

Jeśli kupisz płytę główną i masz w niej złącze PCI-E to kupujesz grafike PCI-E

poprostu PCI-E jest lepsze. to tak na chłopski rozum tłumacząc jeżeli bardziej Cie interesują szczegółowe specyfikacje zajżyj na google.pl smile.gif
Diwi
Proszę bardzo:

Procesor: AMD Athlon 64 3200+ BOX (AM2) Orleans - 369 zł
Wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 PRO - 65 zł
Płyta główna: Asus M2N-E, nForce 570 Ultra, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, ATX - 385 zł
Pamięć: DDR2 1024MB 533MHz GoodRam (2x512MB, DualDDR2, CL4) - 449 zł
Dysk: Seagate 80GB, 7200.9 obr, SATA/300, 8MB cache, NCQ - 181 zł
Karta graficzna: GeForce 7600GS Galaxy 256MB DDR3 1.2ns Zalman Edition, TV-Out, 2xDVI, PCI-E - 539 zł (bardzo ładnie można ją podkręcić)
Obudowa: ModeCom Active 300W Silver - 189 zł

Monitor: Benq 17" LCD FP73G (6ms, DVI, sebrno-czarny) - 758 zł

Razem: 2975 zł (składane w gral.pl)

Jeśli mógłbyś dołożyc z 200 zł i chciałbyś podkręcać procesor i karte graficzną to niezbędny będzie lepszy zasilacz: http://zenfist.pl/pID/784.htm

Pozdrawiam
Fusin
No to ten zestaw Który podałeś diwi by mi pasował, ale słyszałem że karty GFxxxx GS sa gorsze niz Gfxxxx GT pod wzgledem wydajnosci... móglbys mi wytłumaczyc(lub ktokolwiek kto wie) na czym polega ta różnica ? Z góry thx

Edit: Już wiem na czym polega różnica, i wiem ze GS jest o wiele mnie wydajniejszy od GT. Zaraz spróbuje samemu złożyć własny zestaw i podać go tutaj (bedzie sie różnił tylko karta od tego, a wy ocenicie czy jest ok winksmiley.jpg)

Edit2: Po prostu inna karta: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27373 już chyba lepiej jezeli chodzi o wydajność karty ? No to 100 zeta można zawsze dołozyć... ostatecznie przekroczylem budżet o 71 zeta winksmiley.jpg No czekam jednak dalej , może ktoś pokaże jak za te same pieniadze złozyć lepszy sprzęt lub pokaże co w tym sprzecie powinno zostac zmienione winksmiley.jpg
Turgon
Więc tak Fusin. Karty GS są mniej wydajne, ale co z tego skoro można je podkręcić ?
Co do zestawu nie mam co ci polecić.
Fusin
Ehh podkręcanie... ;P Conajwyżej procka, nic wiecej winksmiley.jpg Czekam, może Null coś napisze (czytajac jego posty wydaje mi sie że zna sie na tym ;P) i złozy jakis porządny sprzet, zreszta na reszte (xP) też licze ^^ Diwi ma już u mnie big plusika;)
Diwi
Uwierz mi podkręcanie nie jest tak trudne jak się wydaje, do tego wersja GF7600GS Galaxy z chłodzeniem zalmana niedośc że jest cicha to naprawde bardzo dobrze się kręci i nawet po połówce tego co można z niej wycisnąć już jest lepsza od 7600GT. Według mnie dopłacanie do GT jest naprawde bez sensu i zamiast jego kupowania radziłbym jednak kupić zasilacz który podałem smile.gif, wbrew pozorom zasilacz też jest ważny jeśli nie chce się zobaczyć pewnego dnia spalonego kompa winksmiley.jpg (bo ten z obudowy to shit maksymalny smile.gif).

Aha i jeszcze jedna sprawa, ten Gigabyte którego podałeś ma chłodzenie pasywne więc bez dobrego chłodzenia obudowy radze się w coś takiego nie pakować winksmiley.jpg.

Pozdrawiam
Fusin
Heh no dobra, podkręcamy karte, czyli praktycznie zostajemy w twoim zestawie winksmiley.jpg Zobacze jeszcze czy ktoś inny nie poda czegoś ciekawego winksmiley.jpg Ale narazie zestaw diwiego mi sie najbardziej podoba smile.gif

Edit: No cóż, powiem szczerze że... jutro ide do sklepu i spytam sie cy te czesci które podał Diwi są dstępne w tej chwili i w jakich cenach... jeżeli będe musiał przepłacić - zamawiam przez neta by mi go złozyli i jade do krakowa po gotowe zestaw. Jeszcze raz wszystkim dziękuje za to, że pomogli mi w złożeniu jak najlepszego sprzętu dla mojego brata. Jestem pewny, że będzie zadowolony winksmiley.jpg Najwieksze podziekowania dla diwiego winksmiley.jpg
Diwi
Nie ma problemu, ale jeszcze jedna sprawa jeśli będziesz kręcił karte i proca to nawet nie próbuj tego robić na zasilaczu z obudowy bo możesz zastać komputer spalony :/

Pozdrawiam
Fusin
No ok, póki co w sklepie kilku czesci brakuje wiec chyba będe zamawial przez neta ;P A komp narazie podkecany nei bedzie, zastosuje się do wszystkich twoich rad smile.gif
DeyV
Ok. A skoro już przy prockach jesteśmy - może ktoś z Was ma wyrobione i poparte jakimiś wynikami zdanie na temat aktualnego stanu Pentium kontra AMD

Dlaczego pytam?

Od lat korzystam z AMD, nigdy nie narzekałem, zawsze zakup Pentiuma kojarzył mi się ze zbędnym przepłacaniem.

Teraz jednak, wraz z pojawieniem się bardzo dobrych procesorów Pentium DualCore moje wewnętrzne przekonanie lekko się zachwiało.
I nawet mimo tego, żę dostępne są już na rynku dobre i nie za drogie procesory AMD z 2 rdzeniami na AM2, to nadal wiele osób z przekonaniem pokazuje na Intela, podkreślając możliwości jego podkręcania (ponoć nawet o 50% i więcej) oraz całkiem przyzwoitą cenę.

A że właśnie na dniach planuję zakup kolejnej maszynki, z procesorem za jakieś 700 - 800 zł - stąd pytanie na co się zdecydować naprawdę mnie męczy.

Swoją drogą - myślałem o zestawie typu:

procesor: AMD Atchlon 64x2 4200+AM2 = 750PLN
płyta: Gigabyte GA-M57SLI-S4 AM2 = 460PLN
pamięć: DDR-2 A-Data 1024/667 x 2 = 2 x 415PLN
HDD: SATA2 250GB 16 MB x 2 = 2 x 300PLN (w RAID 0)
Grafika - jakiś Gigabyte 256 MB = ok 250PLN

(ceny tylko orientacyjne - nie wyskakiwać mi z tym, że za drogo albo coś ;) )

Co o takim zestawieniu sądzicie? Dodam tylko, że PC dla grafika, czyli liczy się duża moc obliczeniowa i dyski, karta grafiki zdecydowanie nie odgrywa znaczącej roli.
revyag
Stan aktualny jest taki, że po wejściu Core 2 Duo, lepszą inwestycją jest intel. Za pieniądze które chcesz wydać na procka, dostaniesz Intel Core 2 Duo E6300, który jest wydajniejszy od AMD Atchlon 64x2 4200. Poza tym ten procek niesamowicie się podkręca i to bez dodatkowego chłodzenia
Ja bym się nawet nie zastanawiał.
NuLL
Dodam tylko ze jest to procesor bardzo szanujacy energie i wydzielajacy o wiele mnie ciepla niz AMD - moze byc chlodzony bardzo cichym wentylatorem. Pozatym jesli komputer dla grafika - jako jeden z dyskow proponowalbym WD Raptora 36 GB - malo wiem ale predkosc 10k obrotow robi swoje. Grafik magazyn mialbym na wiekszym a na Raptorku OSa i aktualnie to co robi - skok wydajnosciowy widac - widzialem jak sie laduje Windows z takiego dysku i wg mnie jest to zauwazalne. Poczytaj ew cos na Sieci - moze sie skusisz smile.gif
Cytat
Od lat korzystam z AMD, nigdy nie narzekałem, zawsze zakup Pentiuma kojarzył mi się ze zbędnym przepłacaniem.
Obecnie roznic nie ma - AMD jest niewiele tansze o ile wogole - chodzi mi o segment droszych procesorow smile.gif
DeyV
Raptor - hmm Ciekawa propozycja.
Zastanawiam się tylko, jak wypadłoby porównanie możliwości takiego dysku kontra 2 x SATA2 w Raid 0
Tym bardziej, że te raptory które widziałem chodziły tylko na SATA.
gekon
80GB się nie opłaca (różnica 50 PLN). Jeżeli braciszek nie używa namiętnie Photoshopa czy 3D MAXa to powinno wystarczyć:

Płyta: Asus M2V Via K8T890 211 zł.
Procesor: AMD Athlon 64 3000+ 290 zł
Pamięć: DDR2 2 x 512MB 533MHz 448 zł
Graficzna: Galaxy GeForce 7300GT 128 MB GDDR3 350 zł
HDD: Maxtor DiamondMax 11 160 GB 214 zł
DVD: Lite-ON DVD+/-RW SHM-165P6S 111 zł
Obudowa: Mode Com Feel 807 ATX 400W 220 zł
Monitor: Samsung SM173P+ 1202 zł

Razem: 3100 zł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.