Robie system newsow. Jest temat, tekst skrocony, tekst rozszerzony oraz zdjecie, ktore wybiera sie z selecta. Wszystko fajnie dziala, ale pomyslalem sobie, ze funkcjonalna bylaby opcja gdyby po wyborze w select, dany obrazek pojawil sie obok formularza. Teoretycznie wiem jak to zrobic, ale brakuje mi przelozenia tego na jezyk js.
1. Select ze zdjeciami. Dzieki onchange po wybraniu zdjecia przesylam wartosc w tym przypadku id z bazy do pola text
echo"<select class=form01 name=zdjecie size=1 style="width: 300px;" onchange="document.getElementById('hidden_value').value=this.value"> $zapytanie = "SELECT * FROM zdjecia WHERE zdjecia_grupa=0 OR zdjecia_grupa=1 ORDER BY zdjecia_nazwa ASC"; $wykonaj = mysql_query($zapytanie); while($row_zdjecia = mysql_fetch_array($wykonaj)) { $option_zdjecia=""; if($row_produkty[produkty_zdjecia] == $row_zdjecia[zdjecia_id]) { $option_zdjecia="selected"; } echo"</select>"; mysql_close($polaczenie);?>
2. Id wyswietla mi sie w polu text
<input type="text" name="hidden_value" id="hidden_value" value="">
---
Teraz pytanie. Jak stworzyc w js dwuwymiarowa tablice (id i nazwe pliku) pobierajaca dane z bazy. Nastepnie porownac id selecta z id z tablicy i na koncu wykorzystac nazwe pliku z tablicy, aby wyswietlic obrazek. Z gory dziekuje za wskazowki.