Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyświetlać wiele wierszy w php z bazy mysql?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek07
Mam takie pytanko: jak php może wypisać wartości wszystkich wierszy z jednej kolumny z bazy
MySQL? W książce z której korzystam jest opisane wyciąganie wiersza za pomocą funkcji
mysql_fetch_row(mysql_query($zapytanie)) lub mysql_fetch_array(mysql_query($zapytanie)) i
przeglądałem na tym forum wszystkie rozmowy wpisując w wyszukiwarkę hasło: wiersze mysql
php.Również widziałem że kody tam opierały się o funkcję mysql_fetch_row, a to mnie za
bardzo nie urządza bo wiem z doświadczenia że ta funkcja wypisuje tylko pierwszy wiersz z
bazy,a ja bardzo chce żeby mi wyciągnął wszystkie wiersze.Bardzo proszę o pomoc.
Mój kod wygląda tak:

1. <?php
  2. $zapytanie_sql2="SELECT identyfikator FROM produkty";
  3. $rezultat2=mysql_query($zapytanie_sql2) or die (mysql_error());
  4. $ident=mysql_fetch_row($rezultat2);
  5.  
  6. $ile_znalezionych=mysql_num_rows($rezultat2);
  7.  
  8. echo "<br>identyfikator: ";
  9. for ($i=0;$i<$ile_znalezionych;$i++){
  10.  echo $ident[$i];
  11. }
  12. ?>

Pomślałem sobie że może źle utworzyłem pętle for dlatego napisałem też tak:

1. <?php
  2. echo "<br> ident: ".$ident[0];
  3. echo $ident[1];
  4. ?>

To też działa tylko dla $ident o zerowym indeksie. Nawet jak by działało dla indeksu
większego to wiem że byłoaby to informacja z jednego wiersza.Nie wiem jak wyciągnąć dane z
wielu wierszy. Z góry dziękuję za pomoc.
nospor
W manualu masz kod z pętlą i to ta petla odpowiada za pobranie wszystkich zwroconych rekordów. Ale to trzeba doczytac i przetestowac....
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.