Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z sesjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kuterka
Witam

mam problem z sesjami, mam takie pliki zaciagniete z manula php-ca.
przyklady te nie dzialaja u mnie . Mozecie mi powiedziec co musze jeszcze ustawic w php.ini zeby to zaczelo dzialac? Chyba ze cos w przegladarce trzeba ustawic. Ani przez cookie ani przez sid-a nie chodzi.Przejzalem troche wczesniejszych postow ale nikt tak banalnego pytania nie zadawal sad.gif . (chyba ze przegapilem)

p1.php

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. echo 'Welcome to page #1';
  5.  
  6. $_SESSION['favcolor'] = 'green';
  7. $_SESSION['animal']  = 'cat';
  8. $_SESSION['time']  = time();
  9.  
  10. echo 'Works if session cookie was accepted';
  11.  
  12. echo '<br /><a href="p2.php">page 2</a>';
  13.  
  14. echo 'Or maybe pass along the session id, if needed';
  15.  
  16. echo '<br /><a href="p2.php?' . SID . '">page 2</a>';
  17. ?>

p2.php
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. echo 'Welcome to page #2<br />';
  5.  
  6. echo $_SESSION['favcolor']; // green
  7. echo $_SESSION['animal'];  // cat
  8. echo $_SESSION['time'];
  9.  
  10. // You may want to use SID here, like we did in page1.php
  11. echo '<br /><a href="p1.php">page 1</a>';
  12. ?>
wipo
A masz włączoną obsługę cookies w przeglądarce?
Wydaje mi się że jak zablokujesz obsługę cookies w przeglądarce to też nie trzyma sesji
kuterka
wlaczalem i wylaczlem cookies, zdanej reakcji. Na ID sesji w URL-u udalo mi sie zrobic. Jednak dalej nie daje mi spokoju jak to zrobic na ciasteczkach. Czy ktos ma jakies pomysly co moze byc nie tak. Mam php 5.2 sciezki poustawiane w ini i nie bangla sad.gif. Zarowno w IE jak i w Operce .
Sedziwoj
Jeśli SID nie jest pusty oznacza to że nie mógł ustawić ciasteczka.
i jeszcze komentarz co do p2.php, zawsze sprawdzaj czy istnieje w $_SESSION, $_POST, $_GET, $_COOKIE pozycja którą chcesz użyć, czyli :
p2.php
  1. <?php
  2.  
  3. echo 'Welcome to page #2<br />';
  4.  
  5. echo isset($_SESSION['favcolor'])?$_SESSION['favcolor']:''; // green
  6. echo isset($_SESSION['animal'])?$_SESSION['animal']:'';  // cat
  7. echo isset($_SESSION['time'])?$_SESSION['time']:'';
  8.  
  9. // You may want to use SID here, like we did in page1.php
  10. echo '<br /><a href="p1.php">page 1</a>';
  11. ?>
kuterka
a jaka moze byc przyczyna ze nie utowrzyl ciasteczka. Dzis przenioslem sobie te pliki na serwer produkcyjny i tu mi wogole to nie dzial , sid-a do sesji generuje ale wartosci zmiennych nie przenosi sad.gif, ustawienia w php.ini zrobilem sobie takie jak w chacie i nei bangla .
Sedziwoj
A w na serwer produkcyjnym masz tą samą wersje php?
Pytanie czy próbuje ustawić ciasteczka?
możesz sprawdzić ini_get('session.use_cookies') jeśli da wynik 1 to znaczy że używa jak 0 to nie używa.
kuterka
tak mam identyczna konfiguracje jesli chodzi o soft oczywiscie. Co moze byc przyczyna ze nie dzialaja te sesje wogole?
Sedziwoj
Zrozum, jakbyś miał identyczną konfiguracje, soft i używał tej samej przeglądarki to nie ma prawa się różnić.
Jak się bawiłeś konfiguracją to może coś pozmieniałeś na nie to co trzeba.
Powiem tak kłopot leży w konfiguracji bo przekazywać sesje powinno przez cookie.
Aby sprawdzić co jest nie tak to będzie lista 20 pozycji, a za przeproszeniem nie chce mi się jej opracowywać... zaczął bym od tego czy przy wchodzeniu na stronę dostajesz jakieś ciasteczko. (bo chyba do tej pory nie spr. a to już musisz zrobić sam w przeglądarce...) a dalej to zależy czy dostajesz czy nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.