Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
xerox91
Potrzebuje prostego skryptu ktory bedzie zamienial w bazie danych wszystkie slowo z www.minigry.bee.pl na www.gierki-online.xorg.pl
Moge to zrobic sam np.
Skopiowac cala baze danych, otworzyc ja w notatniku i dac edycja i zamien(ctrl+h) i wpisac znajdz www.minigry.bee.pl i zamien www.gierki-online.xorg.pl. Ale chce zrobic to bez kopiowania bazy danych. Jak to zrobic?
kossa
1. php + sql - pobrać dane z bazy where pole like '%ten Twoj link%'

2. php - zamienić stringi

3. php + sql - update smile.gif

wszystko i proste

Łukasz
mysz
Proste, abstrachując od tego, że można to samo wykonać jednym zapytaniem SQL. Nie powiem jakim, bo wystarczy zajrzeć do dokumentacji żeby znaleźć dwie rzeczy które są potrzebne. Zalecam przejrzenie, z odrobiną zastanowienia wcześniej, http://dev.mysql.com/
wipo
mysz ma rację że nie ma potrzeby mieszać w to php skoro jednym zapytaniem można to pozmieniać.
Na stronie mysql-a w dziale stringi poszukaj
JaRoPHP
@xerox91 skorzystaj z instrukcji UPDATE.

1. UPDATE tabela
  2. SET kolumna = 'wartosc'
  3. WHERE kolumna = 'innaWartosc'
Albitos
A co, jeżeli ten adres jest tylko częścią pola, cwaniaku? snitch.gif Mam wrażenie, że właśnie o to chodzi. Sam chętnie bym się dowiedział, jak to zrobić ^^
JaRoPHP
Cytat(Albitos @ 23.12.2006, 12:49:21 ) *
A co, jeżeli ten adres jest tylko częścią pola... Mam wrażenie, że właśnie o to chodzi.
To gratuluję...
Ja nie odniosłem wrażenia, aby chodziło o część pola.

Cytat(Albitos @ 23.12.2006, 12:49:21 ) *
Sam chętnie bym się dowiedział, jak to zrobić
Prawie tak samo, jak napisałem. Dodatkowo użyj funkcji MySQL REPLACE (warunek WHERE być może będzie wtedy zbędny).
Mam nadzieję, że jej prawidłowe użycie nie będzie stanowiło problemu...

[EDIT]
Nie używaj słów, których nie rozumiesz!
Cwaniak (wg. słownika języka polskiego) - człowiek przebiegły, radzący sobie w każdej sytuacji, często czyimś kosztem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.