Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Overlib
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mapy
Chciałbym zrobić prostego overliba, jednak nie wiem kompletenie od czego zaczac. Moze ktos mi poda jakis banalny przyklad, który:

1. Overlib pojawia sie po wskazaniu jakiegos elementu (jako funckcja w onmouseover)
2. Jest caly czas obok kursora, znika po onmouseout
3. Mozna ustalic kolor tla, wysokosc, szerokosc - jako argumenty funkcji.
4. Ma byc prosty, nie obciazajacy zbyt strony

Głownie chodzi mi o sam zarys abym zobaczyl "jak to sie robi" natomiast bede go staral sie rozbudowac sam dalej. Szukalem w szukajce ale jakos nie znalazlem...

PS. Moze znacie jaka stronke gdzie jest to opisane od podstaw?
Zajec
Najpierw tworzysz sobie jakiś element (np. div), który będzie się pokazywał po najechaniu. Więcej: http://developer.mozilla.org/pl/docs/DOM:d...t.createElement

Cytat(mapy @ 24.12.2006, 23:28:29 ) *
1. Overlib pojawia sie po wskazaniu jakiegos elementu (jako funckcja w onmouseover)
W onmouseover robisz funkcję, która:
1) Do stworzonego elementu wrzuca jako treść np. parametr title. Treścią zarządzasz przez innerText albo textContent w przypadku application/xhtml+xml. Title najładniej pobrać przez funkcję getAttribute. Po tym należy tylko zmienić display elementu na block.

2. Jest caly czas obok kursora, znika po onmouseout
Nie wiem jak z pozycją. Znikanie załatwiasz przez zmianę display na none.

3. Mozna ustalic kolor tla, wysokosc, szerokosc - jako argumenty funkcji.
Przypisujesz stworzonemiu elementowi odpowiednie style, przy czym wartością jest zmienna. Przykład: var tlo=red; element.style.backgroundColor=red;

4. Ma byc prosty, nie obciazajacy zbyt strony
Pisząc ładny kod, nie da się tak łatwym czymś obciążyć strony :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.