Witam wszystkich.

Właśnie piszę bardzo prosty system zarządzania treścią (CMS). Otóż natknąłem się na pewien problem natury logistycznej i po części praktycznej sad.gif . Chodzi o to, że mam dwie strony: index.php oraz tresc.php . Plik index.php jest podstawą całej mojej strony, w nim znajduje się logo, menu stopka oraz jest tam includowany jako treść strony plik tresc.php którego zawartość zmienia się wraz z kliknięciem odpowiedniego linka w menu. Plik tresc.php jest pewnego rodzaju szablonem do wyświetlania treści.. Posiada on dwa div'y: jeden z lewej strony w którym wyświetlane jest menu, a drugi zajmuje resztę szerokości strony i w nim wyświetlana jest treść. Wszystkie informacje zawarte w tych div'ach są pobierane z bazy danych.
prosty obraz podziału strony
W bazie mam tabelę w której przechowuję informację o menu podstrony i treści podstron:
Kod
==============================================
Podstrona    Menu             tresc  
strona1      menu1            tresc1
strona1      menu2            tresc2
strona1      menu3            tresc3
---------------------------------------
strona2      menu4            tresc1
strona2      menu5            tresc2
strona2      menu6            tresc3

Po kliknięciu w jakiś link w menu głównym zawartym w index.php, getchem przekazuje do zmiennej np: $menu nazwę podtrony która ma zostać wyświetlona.
Następnie w pliku tresc.php łącze się z bazą i pobieram dane z kolumny menu, które odpowiadają nazwie strony zawartej w $menu.
(Przykładowo jeśli $menu = strona1 to pobieram z bazy „menu1”, „menu2” i „menu3”)
Następnie wyświetlam te dane w postaci linków w div'ie po lewej stronie.
Następnie znów łącze się z bazą danych i pobieram dane z kolumny „treść” które odpowiadają odpowiedniemu linkowi z menu po lewej stronie i wyświetlam je w div'ie zajmującym resztę strony.(Oczywiście pomijam fakt, że przy załadowaniu menu podstrony nie jest wyświetlana treść).
Wiem, że to bardzo prymitywny i zakręcony sposób wyświetlania danych, dlatego też mam pytanie jak można inaczej rozwiązać problem wyświetlania menu i treści gdy są one za każdym razem pobierane z bazy danych.

Jestem tutaj nowy, więc założyłem ten temat tutaj. Jeżeli jest on w niewłaściwym dziale to bardzo przepraszam smile.gif