Właśnie piszę bardzo prosty system zarządzania treścią (CMS). Otóż natknąłem się na pewien problem natury logistycznej i po części praktycznej

prosty obraz podziału strony
W bazie mam tabelę w której przechowuję informację o menu podstrony i treści podstron:
Kod
==============================================
Podstrona Menu tresc
strona1 menu1 tresc1
strona1 menu2 tresc2
strona1 menu3 tresc3
---------------------------------------
strona2 menu4 tresc1
strona2 menu5 tresc2
strona2 menu6 tresc3
Podstrona Menu tresc
strona1 menu1 tresc1
strona1 menu2 tresc2
strona1 menu3 tresc3
---------------------------------------
strona2 menu4 tresc1
strona2 menu5 tresc2
strona2 menu6 tresc3
Po kliknięciu w jakiś link w menu głównym zawartym w index.php, getchem przekazuje do zmiennej np: $menu nazwę podtrony która ma zostać wyświetlona.
Następnie w pliku tresc.php łącze się z bazą i pobieram dane z kolumny menu, które odpowiadają nazwie strony zawartej w $menu.
(Przykładowo jeśli $menu = strona1 to pobieram z bazy „menu1”, „menu2” i „menu3”)
Następnie wyświetlam te dane w postaci linków w div'ie po lewej stronie.
Następnie znów łącze się z bazą danych i pobieram dane z kolumny „treść” które odpowiadają odpowiedniemu linkowi z menu po lewej stronie i wyświetlam je w div'ie zajmującym resztę strony.(Oczywiście pomijam fakt, że przy załadowaniu menu podstrony nie jest wyświetlana treść).
Wiem, że to bardzo prymitywny i zakręcony sposób wyświetlania danych, dlatego też mam pytanie jak można inaczej rozwiązać problem wyświetlania menu i treści gdy są one za każdym razem pobierane z bazy danych.
Jestem tutaj nowy, więc założyłem ten temat tutaj. Jeżeli jest on w niewłaściwym dziale to bardzo przepraszam