Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wymusić kodowanie iso zamiast windows???
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Sznaps
Konkretnie chodzi mi o cyrylicę mam charset zdefiniowany jako iso-8859-5 . Na polskim serwerze wypisywał mi cyrylicę poprawnie i kodowanie ustawiało się jako iso natomiast po skopiowaniu na serwer rosyjski z tymi samymi ustawieniami nagle kodowanie ustawia się windows i wychodzą krzaki.co jest?? Pozdrawiam.

P.S. Sorki że nie podchodzi to pod php ale może ktoś bedzie wiedzial.Pozdrawiam.
chfast
O ile się nie myle to kodowanie strony nie ma nic wspólnego z ustawieniami. Jeśli ustawiłeś kodowanie w znaczniku meta to teoretycznie nic nie powinno się zmienić. No chyba, że mówisz o pliku, który jest przetwarzany przez serwer - wówczas może serwer przy przetwarzaniu źle odczytuje znaki...

Właściwie to mówisz o plikach XHTML, HTML, php czy jakich?
KaMeLeOn
Szukać, szukać, szukać... już nie raz podawałem:
[php:1:bf2852bc5c]<?php
header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-5');
?>[/php:1:bf2852bc5c]
Jakie ograniczenia ma funkcja [manual:bf2852bc5c]header[/manual:bf2852bc5c] chyba już nie muszę pisać?
Sznaps
Szukałem i tą odpowiedź już tez znalazłem i wypróbowałem i nadal ustawia na kodowanie windows ( header jest na samym poczatku bez spacji itd ). :-(((((((

A co do chfasta to teoria w twoim przypadku nie mam nic wspólnego z praktyką i mylisz się.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.