Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Organizacja bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Fifi
Na wstepie chciałbym podziękować wszystkim urzytkownikom forum tego i innych pświęconych MySql. Dzięki postom wiele się nauczyłem. Myślę że dobrze trafiłem. Teraz pytanko a w zasadzie 2.
Chciałbym np stworzć stronkę dla modelarzy. Każdy user może wstawiać swoją fotkę swojego modelu lub fotkę pokazującą jego model w różnych sytuacjach(może ich dodać np 8 w miesiącu). Moje pytanko jest następujące. Czy dodawać fotki bezpośrednio do bazy (niezbyt zalecane może spowolnić bazkę) czy fotki wrzucać do jednego katalogu,( a do bazy położenie fotki) a może dla każdego usera katalog? (tylko co w przypadku gdy userów będzie 1000). 1000 katalogów trochę dziwne. 2 pytanko Mam nadzieje że je dobrze przekaże. Admin stronki ma również możliwość dodawania swoiego Newsa to oczywiste ale czy stwozryć dla niego osobną baskę czy zrobić jedną bazkę dla admina i usera. Jeżeli jest to zbyt chaotyczne przepraszm. Proszę o odpowiedź Fifi
nospor
Cytat
Czy dodawać fotki bezpośrednio do bazy (niezbyt zalecane może spowolnić bazkę) czy fotki wrzucać do jednego katalogu,( a do bazy położenie fotki) a może dla każdego usera katalog? (tylko co w przypadku gdy userów będzie 1000). 1000 katalogów trochę dziwne.

W bazie polozenie fotki, a fotki w katalogu. Jak chcesz to zakladaj 1000 katalogow.

Cytat
Admin stronki ma również możliwość dodawania swoiego Newsa to oczywiste ale czy stwozryć dla niego osobną baskę czy zrobić jedną bazkę dla admina i usera.
Na grzyba dwie bazy? Jeden projekt, jedna baza. Zakladam ze Twoj system nie bedzie az tak rozbudowany by biegac po "n" bazach smile.gif
Fifi
ok mniej wjęcej o to chodziło.
Teraz odnośnie fotek. Czy zakładać dwa katalogi na duże i małe.
Czy wystarczy jeden z fotkami przesłanymi pzez usera(np. do 300KB).
Po wyświetleniu z bazy jest konwertowana do miniaturki, a po kliknięciu na nią wyświetlana w oryginalnych rozmiarach.
nospor
Od ciebie zalezy. Chcesz, to daj mozliwosc dla usera wgrywania obrazkow wraz z miniaturami. A jak chcesz to sam rob miniatury. Albo polącz obie metody winksmiley.jpg
envp
Wg. mnie dobrze chyba zrobić coś takiego, że podaczas wrzucania foto system generuje mu losową nazwę za pomocą md5(), time(), inp. nazwy fotki. Wszyskie fotki trzymane w jednym katalogu inp:

58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26.jpg - dla fotki duzej
58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26_small.jpg dla fotki małej

a w bazie masz photo_name varchar(32) : 58c4222c85da727a5d01c126f22cdd26

potem w php pobirasz nazwę i dajesz tylko jpg dla dużej lub _small.jpg dla małej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.