Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mtr
witam, mam problem - przy edycji danych, gdy wklejam jakis tekst do formularza, klikam Zmien i nie zmienia, gdy w tym samym <textarea> wpisze tekst recznie - zmienia. nie wiem o co chodzi :/ Może już przegrzany jestem smile.gif
Kod jest banalny, funkcja z formularzem:

1. <?php
  2. function zmien_opis_weryf() {
  3. $id=$_GET['id'];
  4.  require("db_config.php");
  5. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM partnerzy WHERE id_partnera='$id'") or die (" błąd w pytaniu");
  6. $r = mysql_fetch_array ($wynik);
  7.  
  8. echo "Zmiana opisu dla partnera ". $r['nazwa'] ." <br>";
  9. echo "<table><tr><td><form action="partnerzy.php?op=zmien_opis&id=". $id ."" method="post">
  10. NAzwa: </td><td><input type="text" name="nazwa" size="80" class="textarea" value="".$r['nazwa'].""></td></tr>
  11.  
  12. <tr><td>Strona www:</td><td> <input type="text" name="www" size="80" class="textarea" value="".$r['www'].""></td></tr>
  13. <tr><td>opis PL:</td><td> <textarea name="opis_pl" cols="80" rows="15" class="textarea">".$r['opis_pl']."</textarea></td></tr>
  14. <tr><td>opis ENG:</td><td> <textarea name="opis_eng" cols="80" rows="15" class="textarea">".$r['opis_eng']."</textarea></td></tr>
  15. <tr><td>opis RU: </td><td><textarea name="opis_ru" cols="80" rows="15" class="textarea">".$r['opis_ru']."</textarea></td></tr>
  16. <tr><td colspan=2><input type=submit name=zm_op value=Zmień>   
  17. <input type=submit name=zm_op value=Anuluj></form></td></tr></table>";
  18. }
  19. ?>

// cos powywalalo \" przy przeklejaniu na forum...

oraz funckja zapisujaca do bazy:

1. <?php
  2. function zmien_opis(){
  3. if ($_POST['zm_op']=="Zmień") { /*jesli nacisnieto usun w weryfikacji*/
  4.  
  5.  $nazwa=$_POST['nazwa'];
  6.  $opis_pl=$_POST['opis_pl'];
  7.  $opis_eng=$_POST['opis_eng'];
  8.  $opis_ru=$_POST['opis_ru'];
  9. $www=$_POST['www'];
  10. $id = $_GET['id'];
  11.  
  12. //die($opis_eng); - jak tego die odhaszuje to w zmiennej sa dane, nawet te wklejane, ale do bazy ni
     huhu
  13.  require("db_config.php"); /*polacz z baza*/
  14. $query = "UPDATE partnerzy SET nazwa='$nazwa', opis_pl='$opis_pl', opis_eng='$opis_eng', opis_ru='$opis_ru', www='$www' WHERE id_partnera='$id'";
  15. $wynik1 = mysql_query($query);
  16.  
  17.  
  18.  
  19. pokaz();
  20. }
  21. else {
  22. pokaz();
  23. }
  24.  
  25. }
  26. ?>

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, znajdzie rażący błąd, whatever - proszę o pomoc

pozdrawiam
Sedziwoj
To chyba problem nie jest z bazą, skoro wpisując ręcznie Ci zmienia...
mtr
Cytat(Sedziwoj @ 25.04.2007, 07:34:52 ) *
To chyba problem nie jest z bazą, skoro wpisując ręcznie Ci zmienia...

Miałem dylemat, gdzie wstawić ten temat, ale postanowiłem tutaj. Jesli jest zle, prosze o karne przeniesienie smile.gif

Zawsze taki sposob edycji danych dzialal u mnie a teraz jakiś zonk - nie wiem czy jest gdzies blad w kodzie, ktorego nie potrafie zauwazyc. Przez chwile myslalem ze przeklejony tekst moze nie byc w zmiennych, ale funkcja die() udowadnia mi ze tekst tam jest... w tabeli opis_pl itd sa typu TEXT...

Dodane po jakims czasie:
ponadto, jesli wkleje dlugi tekst, ale usune czesc i zostawie np. 2 linijki - dodaje, jesli zostawie 3 linijki - nie updatuje bazy. moze przyjmuje tylko okreslona ilosc znakow - ale to tez by bylo jakies dziwne :/
Sedziwoj
Wypisz sobie na ekran zapytanie jakie jest wysyłane do bazy, to może naprowadzić gdzie jest błąd.
mtr
ok temat to wywalenia, sory za zamieszanie znalazlem blad:)

w tekscie wklejanym byl jakis dziwny apostrof w slowie it's, po zmianie na zwykly apostrof przeszlo...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.